Lokalizovan požar na zvorničkoj deponiji

Izvor: RTS, 09.Apr.2020, 13:49

Lokalizovan požar na zvorničkoj deponiji

Požar koji je početkom nedelje izbio na deponiji u Zvorniku u Republici Srpskoj, u blizini graničnog prelaza Karakaj, konačno je lokalizovan. Deponiji se nalazi uz samu obalu Drine, pa su dim i neprijatni mirisi pravili probleme i meštanima na području naše zemlje.Neophodno je trajno rešenje jer požari tu izbijaju i nekoliko puta godišnje.
Za gašenje požara na deponiji Tilić ada, u neposrednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blizini Zvornika, vatrogasicima, radnicima komunalnog preduzeća, ali i sektora civilne zaštite, bilo je potrebno dva dana. Isto toliko su i meštani Malog Zvornika i okolnih sela, smeštenih uz suprotnu obalu Drine, imali probleme zbog neprijatnih mirisa i dima. I to, tvrde, nije prvi put.

"Sa naše strane to je bilo strašno, to je bio crn dim i onda prelazi ovamo u Srbiju kod nas, ja sam ovde u Radalju, i baš je bilo teško i disati. Je l se često dešavaju takve situacije? Pa prilično često, bar tri puta godišnje sigurno", kaže Zoran Jokić iz Radalja.

Deponija u Zvorniku predstavlja i ekološki problem, jer prilikom visokog vodostaja Drine smeće završava u koritu reke. Iako se otpad iz tog grada već četiri godine odlaže na regionalnu sanitarnu deponiju, za Tilić adu, i dalje nema rešenja.
Da je ono neophodno potvrđuje i predsednik Opštine Mali Zvornik. "Ogroman problem imamo sa tom deponijom kada dođe tamo do paljenja ili samozapaljivanja te deponija jer sav onaj nesnosan smrad, sva ona isparenja od te deponije u vazduhu, strujanje to vetar nosi ka opštini Mali Zvornik i Donje naselje mesne zajednice Radalj, Borina, a i ove druge, maltene ne može da se živi. Mi smo se obratili našem Ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine gde se nadam da će oni stupiti u kontakt sa Ministarstvom Republike Srpske i onda da se nađe neka finansijska konstrukcija, da li je to preko prekogranične saradnje, IPA fondova, tu uglavnom velika sredstva trebaju i ne verujem da grad Zvornik može to da sanira", kaže Zoran Jevtić, prvi čovek Opštine.

U saopštenju  gradonačelnika Zvornika navodi se da uzrok požara na deponiji Tilić ada još  nije poznat. Reč je o deponiji koja se prostire na 26 hiljada metara kvadratnih, i na kojoj se zvanično otpad ne odlaže od kraja 2016. godine. U saopštenju se navodi i da će grad Zvornik u narednom periodu obezbediti sredstva za izradu Studije o stanju životne sredine, nakon čega će biti moguće prijavljivanje za različite fondove, kako bi se ovaj višegodišnji problem konačno rešio.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.