Kandidatura Ade Ciganlije za dobijanje Plave zastave

Izvor: Studio B, 24.Jun.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura Ade Ciganlije za dobijanje Plave zastave

„JP „Ada Ciganlija" kandidovala se za dobijanje Plave zastave, prestižnog priznanja koje se dodeljuje na osnovu strogo propisanih kriterijuma, za samo jednu sezonu.

Međunarodni program Plava zastava u Srbiji se uspostavlja u okviru Nacionalnog seminara, koji je danas organizovan u Centru za vodene sportove na Adi Ciganliji. Na seminaru su bili predstavljeni i članovi Nacionalnog komiteta, kao i Nacionalni žiri i Nacionalni operater. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Ada se prvi put kandidovala za Plavu zastavu, a to je ujedno i prva kandidatura ovog tipa iz Srbije.

- Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite životne sredine mora, reka, jezera i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje vodama i obalnim pojasom. JP „Ada Ciganlija" može da se pohvali visoko razvijenom svešću u svim navedenim segmentima. Uveren sam da nećemo biti jedini koji su se iz Srbije kandidovali za ovo prestižno priznanje, kao i da ćemo već sledeće sezone taj program uspešno sprovoditi na najpopularnijem beogradskom izletištu, dajući na taj način i ostalima podstrek i primer dobre prakse - rekao je Zoran Gajić, direktor JP „Ada Ciganlija".

U toku je i izrada studije izvodljivosti projekta Plava zastava za plaže i marine u Srbiji, koja obuhvata analizu potencijala plaža i marina, usaglašenih propisa, kvaliteta vode za kupanje i drugih oblasti životne sredine, obrazovanja i turizma, sa međunarodnim standardima i kriterijumima.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni rukovodilac ovog programa je „Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine" (Foundation for Environmental Education - FEE), čije je sedište u Kopenhagenu, a koju je osnovao Evropski savet 1981. godine. Do sada je u svetu ustanovljeno više od 3.000 Plavih zastava, od čega više od 2.500 na plažama i 600 u marinama, a u program je trenutno uključeno više od 30 evropskih, kao i značajan broj vanevropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.