Grupa penzionera uranila da prva pređe most preko Ade

Izvor: Blic, 13.Avg.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa penzionera uranila da prva pređe most preko Ade

Most preko Ade otvoren je jutros oko 8.30, pola sta pre nego što je planirano, za sve one koji žele da prošetaju preko njega. Na mostu su velike gužve, a prvi koja je prešla preko novog mosta je grupa penzionera, koja se okupila na licu mesta mnogo pre nego što je otvaranje zakazano.

Brojni Beograđani, ali i stranci, čekaju da pređu preko novog mosta, a oni koji su već došli na red oduševljeni su onim što su videli. Mnogi od njih zadržavaju se na mostu duže nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je bilo planirano jer žele da se fotografišu na ovom modernom arhitektonskom zdanju.

Inače za šetnju preko mosta u jednom pravcu potrebno je oko 30 minuta, a trasa kretanja je obeležena i pod nadzorom gradskih službi.

Građani, najviše oni koji su došli porodično, zastaju kako bi "bacili podgled" na reku i fotografisali se.

Tekst koji je na "Blicovom" sajtu proteklih dana imao ubedljivo najviše komentara je o onaj o imenu mosta preko Ade. Priključite se diskusiji ovde.

Jedan stariji bračni par je reporteru Bete rekao da je novi most za njih, kako kažu "rođene Beogradjane", najlepša investicija jer su reke ono što glavni grad čini posebnim. Onim mlađim sugrađanima koji su žive na levoj obali, a poslom su vezani za desnu obalu Save i obrnuto kažu da će im novi most uštedeti i "vremena i živaca".

- Meni po sat, sat i po treba da stignem na posao. Često se dešava i da kasnim jer se Gazela stalno radi. Jedva čekam da novi most proradi za saobraćaj - rekla je agenciji Beta Beograđanka Milica, koja živi u Žarkovu.

Na prilazima mostu se nalaze cisterne sa vodom, toaleti, kao i vozila Hitne pomoći, a trasa kretanja je obeležena i pod nadzorom članova gradskih službi.

Građani mogu i da daju predlog za ime novog mosta.

Predstavnici opština Čukarica i Novi Beograd na pultovima koji se nalaze na samim prilazima mostu, kažu da je u prva dva sata koliko je most otvoren za posetioce, više od 400 ljudi dalo predloge za ime novog mosta.

Do sada su gradskoj komisiji za imenovanje ulica i trgova stigli prvi zvanični predlozi za ime novog mosta među kojima su Beogradska harfa, Harfa i Most dr Rajsa. Među neformalnim je i predlog Most Čiča Draže Mihailovića.

Pristup mostu je moguć duž Rampe 4 u Radničkoj ulici, sa čukaričke strane i iz Ulice Savski nasip, sa novobeogradske i zemunske strane.

Korisnici gradskog prevoza sa novobeogradske i zemunske strane za dolazak do novog mosta mogu da koriste liniju 60 (Zeleni venac-Novi Beograd) koja saobraća Ulicom Savski nasip i ima stajalište "JRB" u neposrednoj blizini gde je posetiocima omogućen prilaz, i koja će biti pojačana i saobraćati na 20 minuta.

Uspostavljena je privremena lokalna linija koja će ići od zgrade opštine Novi Beograd do raskrsnice ulica Jurija Gagarina i Savski nasip, a vozila na toj liniji će saobraćati na 15 minuta.

Posetioci koji dolaze sa čukaričke strane do novog mosta mogu da koriste linije 23, 37, 53, 55, 56L, 58, 88, 89, 91, 92, 511 i sezonske linije ADA 1, ADA 2, ADA 3, ADA 4 i ADA 5.

Novi beogradski most preko Save spojen je 8. avgusta podizanjem poslednjeg čeličnog segmenta "palube" glavnog raspona mosta. Prva vozila preći će preko mosta 15. decembra, kada će biti završen i deo pristupnih saobraćajnica, dok će most kompletno biti završen 2013. godine.

Izgradnja mosta koštaće oko 120 miliona evra, a pristupnih saobraćajnica još oko 120 miliona evra.

Novi most, sa centralnim stubom visokim 200 metara, dugačak je ukupno 964 metra i širok 45 metara, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze.

Završetkom mosta kod Ade Ciganlije Beograd će dobiti sedmi most, prvi novi most za drumski saobraćaj posle Gazele, izgrađene pre 41 godinu.

Planirano je da most bude otvoren za šetače do 19 sati.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograđani prošetali novim mostom

Izvor: B92, 13.Avg.2011

Most preko Ade otvoren je 13. avgusta oko 8.30, pola sta pre nego što je planirano, za sve one koji žele da prošetaju preko njega. Na mostu su bile velike gužve, a prva koja je prešla preko novog mosta je grupa penzionera, koja se okupila na licu mesta mnogo pre nego što je otvaranje zakazano...Brojni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.