Branislav Janković pobednik u plivanju za Časni krst  na Adi

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branislav Janković pobednik u plivanju za Časni krst na Adi

BEOGRAD – Pobednik u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji je pripadnik Vojske Srbije Branislav Janković (28), koji je prvi od oko 56 takmičara stigao do Časnog krsta.

Janković je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenski krst od leda, težak 15 kilograma, sačinjen je od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a Jankoviću je Časni krst uručio episkop renezijanski Andrej - izaslanik patrijarha Irineja.

Janković, koji je profesionalni vojnik i razvodnik Rečne flotile Novi Sad, rekao je nakon izlaska iz vode, da se za ovo takmičenje pripremao dva dana, da je konkurencija bila jaka i da nije očekivao pobedu.

Zahvalivši se starešinama na brodu i kolegama, Janković je rekao da ovu pobedu posvećuje sinu koji je imao poverenja u njega i dodao da je i prošle godine plivao za Časni krst i pobedio u Žablju.

Za Časni krst takmičilo se 35 plivača iz redova građanstva i po sedam pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i „Svibora”.

Svečanosti kod restorana „Jezero” na Adi Ciganliji pored nekoliko hiljada građana prisustvovali su i zamenik premijera i ministar unutaršnjih poslova Ivica Dačić, pisac Dobrica Erić i muzičar Bora Dugić.

Ministar policije poručio je na manifestaciji plivanja za Časni krst, da se na jedan od najvećih hrišćanskih praznika nada da će Bogojavljenje najaviti ponovo jaku Srbiju koju niko neće ponižavati i u kojoj ćemo odbraniti naše državne i nacionalne interese.

Dačić je okupljenima na Adi Ciganliji, gde se po 14. put održava plivanje za Časni krst, poručio da moramo sami sebe više poštovati kao i svoju tradiciju.

„Drago mi je kao ministru unutaršnjih poslova što ovde učestvuju i pripadnici Žandarmerije. Kada je Isus kršten u reci Jordan bilo je prijatnije vreme nego ovde na Adi i zato imamo veliko poštovanje za ove momke koji imaju hrabrosti i veštinu da plivaju danas na Adi”, rekao je Dačić.

Nakon Dačićeve pozdravne reči, okupljenima se obratio i predsednik opštine Čukarice Milan Tlačinac izrazivši nadu da će ova tradicija biti nastavljena, a vera, ljubav i nada naći put do srca svih građana Srbije.

Takmičenju je prethodila Bogojavljenska liturgija u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu, dolazak svečane Bogojavljenjske litije i Bogojavljenska beseda episkopa renezijanskog Andreja, kao i svečana Bogojavljenska molitva na jezeru.

Episkop Andrej je u besedi preneo pozdrave i molitve patrijarha Irineja koji u Zemunu osvećuje vode reke našeg grada.

„Hvala svima koji ste došli da uveličate ovaj praznik čišćenja za koji se nadam da nadahnjuje celu našu napaćenu otadžbinu. Duh nam je jedinstven, zato smo srećni i blagorodni i slavimo Bogojavljenje”, poručio je episkop Andrej u besedi nakon koje je protojerej Slavko Božić pustio iz krsta sedam belih golubova - simbola mira.

Pre glavnog takmičenja za Časni krst, održano je revijalno plivanje u kome je učestvovao proslogodišnji pobednik Nikola Banković, a u vodu je ušao i 88. godišnji profesor Aleksandar Daničić i jedna članica „Svibora” Milica Dajović.

U pravoslavnim hramovima, na Bogojavljenje se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - „Hristos se javi”, „Vaistinu se javi”, a veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Krštenje Isusa na reci Jordan, koje je obavio sveti Jovan, prvo je objavljivanje tajne svete Trojice - Oca, Sina i Svetog Duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje.

Tanjug

-----------------------------------

Prvi doplivao do krsta, pa zaprosio devojku

ČAČAK – Profesor fizičkog vaspitanja Nemanja Trnavac (30) doplivao je danas prvi do zaleđenog krsta u Zapadnoj Moravi u Čačku i po izlasku iz vode - zaprosio svoju devojku.

Trnavac, koji predaje u dve osnovne čačanske škole, zaprosio je svoju dugogodišnju devojku, studentkinju Zoricu Miljković iz Novog Sada, koja je pristala na udaju.

Bračna ponuda je bila propraćena burnim aplauzom oko 5.000 ljudi.

Trnavcu će večeras biti uručen pobednički zlatni krst.

U takmičenju za vađenje zaleđenog krsta iz Zapadane Morave, učestvovalo je 57 takmičara.

Taj običaj u Čačku je obnovljen 2005. godine, kada su za zaleđeni krst plivala dvojica takmičara, i od tada se održava redovno.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su gradska crkva Sveto Vaznesenje i Grad Čačak, a organizatori su Narodni muzej, Sportski centar „Mladost” i Dom kulture. Beta

------------------------------------------

Bivši vaterpolista pobednik u takmičenju u Zemunu

BEOGRAD – Bivši vaterpolista Dejan Dimitrijević pobedio je na takmičenju u plivanju za Bogoljavljenski krst na Dunavu kod splava Venecija u Zemunu, a sve učesnike blagoslovio je patrijarh Irinej.

Dimitrijeviću, koji ima 29 godina, to je drugi put da je osvojio Časni krst.

Ove godine 165 plivača učestvovalo je u trci za Bogoljavljenski krst na Zemunskom keju.

Patrijarh Irinej prethodno je služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja u Zemunu, predvodio litiju i osveštao vodu u Dunavu.

Patrijarh Irinej, koji se okupljenima obratio rečima „Hristos se javi” blagoslovio je današnji dan.

Beta

------------------------------------------

Crnogorka osvojila časni krst u Šapcu

ŠABAC – Hercegnovljanka Darija Pop pobednica je plivanja za bogojavljenski krst koje je danas organizovano na Savi kod Šapca.

Darija Pop je bila najbrža na stazi od 33 metra na kojoj se takmičilo 60 učenika među kojima je ona bila jedina žena.

„Izuzetno sam srećna što sam pobedila 59 muškaraca ali smatram da smo svi pobednici. Voda je bila hladna i bio je pravi izazov plivati”, rekla je Darija Pop novinarima nakon trke.

Ona je redovna učesnica šabačkog FINA maratona.

Dariji Pop su poklone uručili vladika Lavrentije i pokrovitelj manifestacije princ Aleksandar Karađorđević.

Plivanje za Bogojavljenski krst u Šapcu je međunarodnog karaktera i ove godine su pored domaćih takmičara učestvovali i takmičari iz Grčke, Kanade, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pri temperaturi vode od tri stepena Celzijusa i temperaturi vazduha od sedam stepeni, plivače je posmatralo oko 3.000 gledalaca. Beta

Za Časni krst plivalo se i u Kraljevu

Foto Tanjug

---------------------------------------

Na rođendan pobedio u plivanju za Časni krst u Podgorici

PODGORICA – Student Tomo Nikolić (19) pobednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst na Bogojavljanje na ušću reka Ribnice i Morače u Podgorici.

Nikolić je student Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, a interesantno je da mu je danas rođendan.

U nadmetanju za Časni krst učestvovalo je oko 70 mladića koji su zaplivali u hladnoj vodi Morače, koju je prethodno osveštao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom.

Pobedniku je pripao zlatnik sa likom Svetog Petra Cetinjskog, 300 evra i ikona.

Mitropolit Amfilohije blagoslovio je učesnike tradicionalnog plivanja i čestitao Nikoliću na pobedi.

„Bog ga je udostojio da na dan rođenja pobedi u nadmetanju za Časni krst. Neka mu to bude na svaku sreću” , kazao je mitropolit Amfilohije i pozvao na ljubav, mir i bratsku slogu.

Nikolić je kazao da je prvi put učestvovao u plivanju za Časni krst i da mu je posebno zadovoljstvo što je pobedio na svoj rođendan. On je pozvao mlade da u što većem broju dođu i naredne godine i učestvuju u plivanju za Časni krst.

Tanjug

objavljeno: 19.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.