Jelena ide na „Evrosong“

Izvor: Blic, 11.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelena ide na „Evrosong“

Jelena Tomašević biće glas Srbije na velikom finalu „Evrovizije" koje nas očekuje u „Beogradskoj areni" 24. maja. Popularna pevačica, sa numerom „Oro" Željka Joksimovića pobrala je simpatije publike i žirija i ubedljivo trijumfovala ispred prijatnog iznenađenja u liku mlađanih Alekse Jelića i Ane Štajdohar, te šarmantnih devojaka iz grupe „Bjuti kvins".

- Jako sam uzbuđena, hvala svima koji su me pratili i podržavali, hvala publici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hvala mojoj porodici i jednoj maloj devojčici koja je moja inspiracija. Trudiću se da opravdam vaša očekivanja na „Evroviziji" i pokušaću da je zadržim u Srbiji još jednu godinu - rekla je presrećna Jelena Tomašević nakon što je primila nagradu. Uzbudljivo je bilo i iza bine nakon proglašenja pobednika, a Vlada Graić, autor numere „Zavet" koju su izvodile devojke iz grupe „Bjuti kvins" prvi je prišao i srdačno čestitao Željku Joksimoviću, autoru pobedničke pesme „Oro".

- Nismo razočarane, očekivalo smo tako nešto, idemo dalje. Pripremamo novi album i ne odustajemo od puta ka vrhu - rekle su nam, kroz suze, devojke iz benda „Bjuti kvins".

Inače, tokom finalne večeri u bekstejdžu je bila već viđena festivalska situacija, najkraće opisana kao: „srpska posla".

Stolovi u levom delu „Art kafea" su „tvrdili" da je namešteno da pobedi Jelena Tomašević, a desni deo se kleo da je već sređeno da nas ove godine u „Areni" predstavljau „Bjuti kvins".

Publika je obe pesme pozdravila gromoglasnim aplauzom, a ekipu „Blica" je najviše zanimalo zbog čega su se na ovom veoma važnom festivalu prijavili uglavnom anonimni pevači i izvođači, sa prilično nekvalitetnim pesmama.

- Pa... vi nemate pojma kakve su sve pesme konkurisale! Ovo je najbolje od svega što je prijavljeno - ispričao nam je Zoran Dašić Daša, član selekcione komisije.

Na pitanje zašto se pevačke zvezde ne prijavljajuju na nacionalno takmičenje za „Pesmu Evrovizije", odgovara: „Ima malo sujete, jer zvezde neće da se takmiče ukoliko im pobeda nije zagarantovana. Ali, postoji i drugi problem, postoje predrasude da su festivali namešteni i onda prave zvezde kažu da neće da dođu i budu samo dekor".

Sa ocenom da je većina pesma bila više nego loša, složio se i Bora Đorđević koji je došao da primi memorijalnu nagradu „Duško Trifunović".

- Samo zaljubljen čovek može da napravi dobru ljubavnu pesmu. Na mom sledećem albumu će biti najljubavnije pesme koje sam ikada napravio - poverio nam se Bora.

Za to vreme, u bekstejdžu su Ivanu Plavšić ostali učesnici čestitali nagradu za najhumaniju akciji godine „Veliko srce", a on je sedeći u invalidskim kolicima dirljivo izgovorio da je i sinoć, nakon gromoglasnog aplauza publike, stajao ponovo na svojim nogama.

Na sceni je u isto vreme Marija Šerifović, pevačica koja je „Evroviziji" dovela ju Beograd oduševila publiku svojim mini koncertom, podsetivši većinu ostalih takmičara šta su dobre pesme i kako dobro može da se peva.

Ne sumnjamo da će Jelena Tomašević koja je sinoć, opšti je utisak prisutnih zasluženo pobedila i dobila ubedljivo najveći aplauz, pokušati da ponovo njen prošlogodišnji uspeh iz Helsinkija. Jelena Tomašević - "Oro" (snimak sa Beovizije)

I Branislav i Kristina vode „Evroviziju"

Osim što smo sinoć izabrali predstavnika za „Evroviziju", takmičenje u Centru „Sava" bilo je odlučujuće i kad je izbor voditelja, koji će se javljati iz bekstejdža „Evrosonga", u pitanju. U igri su bili dva para, voditelji „Beovizije" Branislav Katić i Kristina Radenković te Nina Radulović i Đorđe Maričić, a glasovi publike presudili su da se iz „grin ruma" na „Evroviziji" jave Branislav i Kristina.

Ubedljiv trijumf

Jelena Tomašević „Oro" (24 boda)

Aleksa i Ana „Beli jablan" (20)

„Bjuti kvins" „Zavet" (16)

„Beti bup" „Kvar" (13)

Cveta i „Alektik" „Iznad nas" (11)

Najbolji na „Beoviziji"

Pobednik - Jelena Tomašević, „Oro"

Najbolji debitanti - „Drum’n’zez"

Najbolji scenski nastup - Aleksa Jelić i Ana Štajdohar

Najbolji aranžman - Saša Milošević Mare, „Zavet"

Najbolja interpretacija - „Negativ" i Jelena Tomašević

Najbolji tekst - Grupa „Zana" (odbili da prime nagradu)

Žiri „Blica" ocenjuje „Beoviziju" Najbolji Jelena i „Bjuti kvins"

Šta je pokazala ovogodišnja „Beovizija"? Da li imamo takmičara koji može, poput Marije Šerifović prošle godine, da se domogne trona? Postavili smo ova pitanja eminentnim domaćim muzičarima i kompozitorima koji se slažu da je kvalitet na nešto nižem nivou nego ranijih godina, a da su najkvalitetnije pesme Jelene Tomašević („Oro", muzika Željko Joksimović, tekst Dejan Ivanović) i grupe „Bjuti kvins" („Zavet", muzika Vladimir Graić, tekst Vladimir Graić, S. M. Mare).

M. Mijatović

Bilja Krstić

Dobre su Jelena i „Bjuti kvins"

- Mislim da je bolji izbor pesama u odnosu na prošlu godinu i čini mi se da to najavljuje bolju budućnost naše muzike. Ne volim da favorizujem nikoga, žiri je dobro odradio svoj posao sa izborom deset finalnih pesama od kojih bi bar tri mogle da nas predstavljaju na „Evroviziji". Dopada mi se pesma „Bjuti kvins", Jelene Tomašević, pesma grupe „Drum’n’Zez" je simpatična, Aleksa Jelić je imao odličan scenski nastup...



Sergej Ćetković

Tesno između Tomaševićeve i „Bjuti kvins"

- „Beovizija" je godinama jedan od najvećih festivala u regionu, koji uvek iznedri puno dobrih pesama. Siguran sam da će ove godine biti veoma tesno u finalu između Jelene Tomašević i grupe „Bjuti kvins" - obe pesme su dobre, odlična muzika i odlični scenski nastupi - kaže Sergej Ćetković koji je na „Beoviziji" dobio nagradu kao pevač godine.

Kornelije Kovač

Slab kvalitet

- Aranžmani pesama su dobri, ali kompozicije su relativno slabe, ako je dobar refren, ne valja ostatak, ako je dobar početak, fali dobar refren... Danas sve zavisi od toga kako to publika primi. Ja lično nisam zadovoljan, nema one udarne note, kao što je bilo kod pesme „Lane" kada se odmah znalo da je to to. Ja volim kako peva Jelena Tomašević, dopada mi se kao pevačica, ali kompoziciju ne bih komentarisao.

Dragan Brajović

Festival sve slabiji

- Definitivno je da je festival svake godine sve gori i gori, posebno me izluđuje pevanje voditelja - ko se onda takmiči, pevači ili voditelji? Meni se od finalista dopadaju tri pesme među kojima treba tražiti pobednika, to su Jelena Tomašević, Aleksa Jelić i Marko Vulinović. Jeleni zameram što je pesma urađena po konceptu koji je ovde već viđen više puta. Aleksa Jelić mi je najprijatnije iznenađenje.



Goca Tržan


Zna se da pobeđuje Jelena

- Ne znam šta da kažem o festivalu gde grupa „Zana" nije prošla u finale, a dobila je nagradu za najbolji tekst, i gde Ivana i „Negativ" nisu prošli dalje, a dobili su nagradu za najbolju interpretaciju. Šta je to što onda treba da ima pesma koja će pobediti i koja treba da nas reprezentuje na „Evroviziji"? Što se tiče favorita i pobednika festivala, to se već odavno zna, pobediće Jelena Tomašević, priča Goca Tržan.



Miša Mijatović

Nema poznatih imena i autora

- Sve pesme na festivalu su bile dobre, ali moje je mišljenje da je falilo poznatijih imena i izvođača i autora, a kad već nije bilo takvih izvođača, smatram da su se u finalu morali naći i grupa „Zana" i „Negativ". Moji favoriti su Jelena Tomašević, grupa „Bjuti kvins" i Cveta Majtanović - kaže muzički urednik PGP RTS Miša Mijatović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Oro" za Evropu

Izvor: Večernje novosti, 11.Mar.2008

Na pesmi Evrovizije koja će se 24. maja održati u beogradskoj Areni Srbiju će predstavljati Jelena Tomašević. Druga mesto osvojili Aleksa Jelić i Ana Štajdohar sa pesmom "Beli Jablan",a treće "Bjuti kvins" i kompozicija "Zavet"

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.