Škole ne rade redovno, mature blizu

Izvor: B92, 07.Mar.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole ne rade redovno, mature blizu

Beograd -- Ni posle mesec dana neredovne nastave i približavanja maturskih ispita, ne nazire se kraj štrajka prosvetara.

Profesorske plate i pored najava ostale su nepromenjene, ali već na sledećem obračunu država najavljuje da će svako biti plaćen po učinku.

"Ako je Vlada Republike Srbije počela štrajk, evo, ja objavljujem završetak štrajka", šaljivo je izjavio Žarko Obradović, ministar prosvete, na jednoj od konferencija za novinare.

Ali pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajk nije počela Vlada već sindikati, onda je odgovor nešto drugačiji.

"Prestaće kada organi budu doneli odluku da prestane ili se dogovorimo sa vladom", kaže Tomislav Živanović iz sindikata "Nezavisnost".

Platni listići koji su uručeni prosvetarima i dalje glase na punu platu, i pored najave da će svako biti nagrađen prema učinku. Smanjenja su najavljena za naredni obračunski period, a ministar prosvete kaže da nema dileme da li je premijer upravu kada najavljuje plaćanje po učinku.

"Pobogu, pa šta ja mogu da kažem kao član vlade!? Premijer je u pravu. Sistem obračuna isplata radi ministarstvo finansija i svi će biti plaćeni onoliko koliko su radili", kaže ministar.

"Najverovatnije o svemu će odlučivati sudovi u Srbiji, a onda i u Strazburu, ako ne budemo zadovoljni svim ovim što je ovde", odgovara Živanović.

I dok se profesori spremaju za sudove, za đake kao da niko i ne mari. Maturantima osnovnih i srednjih škola ostalo je oko dva meseca nastave i onda će morati na prijemne ispite kao da su sve vreme išli u školu. Na činjenicu da nisu svi u jednakom položaju jer su neki imali pun čas, neki skraćeni, a neki nisu ni imali nastavu, sindikati ne prihvataju odgovornost za nadoknadu izgubljenog gradiva.

"Ja ne mogu da kažem ništa određeno ali ne smatram da je odgovornost zaposlenih u ovoj situaciji veća nego odgovornost poslodavca", kaže Živanović.

Nekadašnji ministar prosvete koji se i sam borio sa štrajkovima kaže da će đaci, kao i uvek kad su štrajkovi, ostati bez znanja.

"Lično mislim da je nemoguće nadoknaditi. Sa druge strane, oni koji zahtevaju da se puna plata da za nezaređeno vreme me demantuju. Jer oni tvrde da svirao ne svirao - radio ti svira. Po meni bi bilo potpuno ispravno da kažu radio sam 30 minuta, dajte mi 66 posto plate", kaže Gašo Knežević, nekadašnji ministar prosvete.

Sindikalci i ministar će se za istim stolom ponovo naći u sredu. Pregovaraće o kolektivnom ugovoru.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.