Sindikati ne očekuju mnogo od mera

Izvor: B92, Beta, 20.Avg.2009, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati ne očekuju mnogo od mera

Beograd -- Predstavnici najvećih sindikata kažu da mere Vladine grupe za ekonomsku krizu ne donose ništa novo, jer se uglavnom bave pitanjima koja su već uređena zakonom.

Protesti i štrajkovi, kojih prema procenama najvećih sindikata ima oko 40 dnevno širom Srbije, mogli bi da budu samo uvod u vrelu sindikalnu jesen ukoliko ne pomognu mere Radne grupe za rešavanje problema zaposlenih u uslovima ekonomske krize. Paket mera za sada sadrži devet tačaka, koje bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da budu precizirane.

Vladina radna grupa načelno je usaglasila paket mera za pomoć radnicima pogođenim krizom a sastoje se od obezbeđivanja redovnih uplata za penzijsko osiguranje i regulisanja neohodne zdravstvene zaštite, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Najugroženijim radnicima će biti isplaćena i kratkoročna novčana pomoć. Radna grupa, koju predvodi upravo ministar Ljajić, proveriće i u kojim firmama su vlasnici na štetu radnika kršili zakon.

Ministar Ljajić je sinoć rekao da je za sada reč samo o načelnom predlogu.

"Biće omogućeno da radnici povežu radni staž, ostvarivanje prava u oblasti zdravstvene zaštite, odnosno osiguranja. Drugi deo mera odnosi se na to da se kroz različite vrste jednokratnih pomoći odnosno subvencija, posebno u nerazvijenim opštinama, pomogne radnicima koji su ostali bez posla i treća grupa mera odnosi se na pojačani inspekcijski nadzor u onim slučajevima gde postoji opravdana sumnja da je učinjeno teško krivično delo ili zloupotreba od strane novih vlasnika”, rekao je Ljajić.

Ljajić kaže da pojačani nadzor ne znači i revizije procesa privatizacije, već provere u pojedinačnim konkretnim slučajevima.

U najvećim sindikatima je rečeno da još nisu dobili dokument sa merama, ali predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović je imao prilike da vidi mere na sastanku u Ministarstvu. On kaže da Radna grupa zapravo ne predlaže mnogo toga novog. Najveća novost bi, kako kaže, bila kada bi se jednostavno poštovali postojeći zakoni.

"Dobar deo ovih mera se zasniva na nekim zakonskim regulativama koje su i do sada postojale, znači kada su u pitanju uplate doprinosa, isplate plata i ako bude postojala spremnost Vlade da ispoštuje ovo što je predložila radna grupa, mislim da će se tenzije smanjiti. Isto ono što je bitno jeste da će radna grupa biti ta koja će ići na teren i pokušavati na licu mesta ne kad dođe do protesta, već kada se ukaže na problem da pokuša da reši te probleme”, rekao je Orbović.

Za razliku od Saveza samostalnih sindikata, u drugoj sindikalnoj organizaciji UGS "Nezavisnost" nisu ni videli te mere. Potpredsednik "Nezavisnosti" Zoran Stojiljković, međutim, podseća da je Vlada još u aprilu obećala primenu istih mera o kojima sada govori Ljajić.

"Mi smo očekivali u sindikatima, kao i pretpostavljam kolege poslodavci, da će se neka projekcija toga koliko novca treba interventno da bi se gasio socijalni požar i da se ne bi praktično duplirao broj siromašnih u zemlji doneti znatno ranije, kao što smo i očekivali da će se nekakva vrsta mobline ekipe tripartitne, koja bi analizirala štrajkove i koja bi pokušavala ili preventivno da deluje ili da interveniše, formirati još pre leta”, rekao je Stojiljković.

Prema planu ministra Ljajića, socijalni partneri Vlade će imati manje od sedam dana da se, kad dobiju dokument, o njemu i izjasne. Nadležni ministar je naime najavio da bi se novi paket mera za prevazilaženje problema radnika mogao naći na prvoj sednici vlade, naredne sedmice, ali ukoliko socijalni partneri ne budu imali većih zamerki na predlog vladine radne grupe.

Inače, kako nam je rekao Ljubisav Orbović, Radna grupa koja je donela načelne mere još ne radi u punom sastavu, jer bi postojećem timu trebalo da se pridruže predstavnici Unije poslodavaca i reprezentativnih sindikata. Kada bude u punom sastavu, ta tripartitna grupa će obilaziti Srbiju i gasiti socijalne požare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.