Sindikati: Đaci neće dobiti knjižice

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Đaci neće dobiti knjižice

Članovi četiri sindikata prosvetnih radnika danas su potpuno obustavili rad, a umesto časova u školama, organizovani su protesti. Sindikati poručuju da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugodišta. Ministarstvo prosvete tvrdi da u više od polovine škola u Srbiji nema obustave rada ni skraćenih časova.

Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Čelnici četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve. U Kraljevu su protestovali ispred gradske, u Nišu ispred školske upave.

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je, prema tvrdnji sindikata zaposlenih u prosveti, glavni razlog za štrajk prosvetara to što su 2008. godine neravnopravo tretirani u sistemu prilagođavanja plata.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa prosvetarima, predstavnici sindikata kažu da je glavni razlog što se žale to što su 2008. godine propušteni u sitemu prilagođavanja plata i zato danas traže prilagođavanje njihovih plata ili jednokratnu pomoć", rekao je Vujović u parlamentu, gde obrazlaže rebalans budžeta i budžet za narednu godinu.

"Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo", rekao je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Tomislav Živanović nakon povratka iz zgrade Ministarstva prosvete. 

Ministar Srđan Verbić podseća da je potpuna obustava rada nezakonita. Ministar je naveo da će učenicima, ako ne nastavnici članovi sindikata, ocene na kraju prvog polugodišta zaključiti neki drugi nastavnici.

Članovi sindikata okupljeni na Trgu Nikole Pašića poručili su da će đacima biti zaključene ocene, ali da neće biti upisane u đačke knjižice. Ocene, takođe, neće biti "verfikovane" na sednicama odeljenskih veća čiji će rad nastavnici bojkotovati. 

Sindikati već pet nedelja protestuju nezadovoljni odlukom Vlade o smanjenju zarada zaposlenima u prosveti.

Na skupu je rečeno da im je Vlada umesto ispunjenja zahteva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.

"Nemamo ništa protiv da daju ljudima taj novac, ali naš glavni zahtev ostaje da se u 2015. iz rezervi nadoknade gubici naših plata", rekao je predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković. 

Prosvetni radnici kažu da ne radi 628 škola i da u gotovo još toliko nastava traje trideset minuta.  

Ministarstvo prosvete saopštilo je da se nastava odviju u oko 90 odsto škola u Srbiji, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova.

Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola (212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola), dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta.

U Beogradu je u osam odsto škola (ukupno 21) delimično ili potpuno obustavljena nastava, dok su u 20 odsto škola skraćeni časovi, navodi se u saopštenju.

Prosvetni radnici započeli su štrajk 17. novembra, a od tada se u većini škola nastava odvija skraćeno.  Oni zahtevaju da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru i da budu uvedeni platni razredi.

Unija sindikata prosvetnih radnika je, u otvorenom pismu ministru prosvete Srđanu Verbiću, poručila da je materijalni položaj prosvetnih radnika neodrživ.

Kako je istaknuto, štrajk je jedini način da se ministru skrenu pažnju na važnost i značaj poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika.

"Zaprepašćeni smo Vašom, kao i nespremnošću čitave Vlade Srbije da uvaži naše argumente. Na našu žalost, štrajk i protest su ostali jedini način da skrenemo pažnju na važnost i značaj poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika. Želimo da Vas uverimo da ćemo u svakom poslu koji preduzmemo, biti istrajni i dosledni, jer su ove osobine najjači alat koji koristimo u našem svakodnevnom radu", navodi se u saopštenju Unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠTRAJK PROSVETARA: Đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama

Izvor: 24sata, 22.Dec.2014

Sindikati prosvete su, po drugi put u ovom polugodištu, potpuno obustavili rad u školama i organizovali skup na Trgu Nikole Pašića, odakle su poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa...Prosvetari su pet nedelja u zakonskom štrajku i za to vreme,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.