Putari: Gladni smo zbog tajkuna

Izvor: B92, 23.Jun.2011, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari: Gladni smo zbog tajkuna

Beograd -- Radnici "Partizanskog puta" iz Beograda, koji je deo "Nibens grupe", protestovali ispred Vlade, najavljuju radikalizaciju štrajka ako do srede ne prime zarade.

Oni ne odustaju od zahteva da Vlada raskine ugovor sa Nibens grupom, koja je vlasništvo uhapšenog Mila Đuraškovića.

Zaposleni u tom preduzeću traže isplatu sedam zaostalih plata, povezivanje staža i raskid privatizacije kojom su prodati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Nibens grupi" čiji je vlasnik Milo Đurašković, koji se uz sedam saradnika nalazi u pritvoru poslednjih mesec dana.

Predsednik odbora Nezavisnog sindikata "Partizanskog puta" Milanko Špica kaže da će danas još jednom predati zahteve Vladi Srbije.

"Ponavljam, ovo je vapaj ljudi koji su gladni, firma postoji od 1947, tajkuni urnišu jedan sistem a vlada stoji sa strane, mi smo bukvalno ispali socijalni slučajevi", rekao je Špica.

Predstavnici Nibens grupe i ministarstva infrastrukture obećali su da će radnicima danas biti uplaćena jedna plata. Poslednju platu radnici Partizanskog puta primili su u aprilu. Bila je to novembarska zarada, koja je bila do 10.000 dinara.

Transparenti, pištaljke i isti zahtevi upućeni Vladi, predsedniku ali i uhapšenom vlasniku. Isplata zaostalih sedam plata, povezivanje radnog staža i raskid privatizacije.

Iz Vlade poručuju da je prvi korak u rešenju problema već urađen.

"Vlada je postigla dogovor sa najvećim poveriocima, već koliko sutra mogu se očekivati neka rešenja", kaže Milivoje Mihajlović, šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Bez obzira na obećanja iz Vlade, radnici "Partizanskog puta" ne odustaju. Traže da im se obezbedi isplate zarada kao i ostalim članicama "Nibens grupe" od kojih je većina primila martovske plate ili će radikalizovati protest.

Špica kaže da će radnici imati strpljenja do srede.

Protest putara nije ugrozio saobraćaj u centru grada. Na drugoj strani ulice, ne blokirajući saobraćaj u protestnu šetnju krenuli su i akcionari luke Beograd i C marketa koji zahtevaju da im se vrate akcije ili isplati njihova realna vrednost.

Inače, radnici više preduzeća iz sastava "Nibens grupe" u sredu su dali Vladi rok od sedam dana da reaguje na njihove zahteve. Oni traže deblokadu računa firmi, isplatu zaostalih plata i nastavljanje ugovorenih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.