Ponovo otvoren španski vazdušni prostor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo otvoren španski vazdušni prostor

MADRID -

Španski vazdušni prostor sinoć je ponovo otvoren za saobraćaj posle štrajka kontrolora leta koji je doveo do potpune paralize aerodroma, a vlada je proglasila vanredno stanje u zemlji prvi put u proteklih 35 godina demokratije.

Više od 90 odsto kontrolora leta sinoć se vratilo na posao, ali će biti potrebno do 48 časova da se vazdušni saobraćaj vrati na normalu, izjavio je španski vicepremijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Alfredo Peres Rubalkaba.

"Nećemo dozvoliti da se ovakva situacija ponovi. Neće biti nikakvih problema tokom Božićnih praznika ili posle njih. To je vladino obećanje", rekao je Rubalkaba na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Španska vlada je u subotu ujutru proglasila vanredno stanje zbog štrajka kontrolora leta i upozorila da će oni koji se ne vrate na posao prekršiti zakon. Vanredno stanje će biti na snazi narednih 15 dana, dodao je Rubalkaba.

Reč je o prvom vanrednom stanju u Španiji od kraja vojne vladavine i smrti diktatora Fransiska Franka 1975. godine.

Španska vojska je u petak posle podne preuzela kontrolu nad kontrolnim tornjevima na aerodromima, pošto je štrajk kontrolora leta prekinuo aviosaobraćaj na glavnim španskim aerodromima, čime je bilo pogođeno oko 250.000 putnika.

Kontrolori leta su masovno otišli na bolovanje nekoliko sati pošto je vlada odobrila paket oštrih mera zbog budžetskog deficita, uključujući delimičnu privatizaciju aerodroma i prenošenje upravljanja aerodromima u Madridu i Barseloni na privatni sektor.

Kontrolori leta u Španiji zarađuju deset puta više nego što su prosečna primanja španske porodice koja iznose oko 24.000 evra godišnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.