Pogoršano zdravstveno stanje Nikolića

Izvor: Blic, 18.Apr.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogoršano zdravstveno stanje Nikolića

Zdravstveno stanje lidera SNS Tomislava Nikolića je pogoršano, i laboratorijski nalazi ukazuju na dehidrataciju organizma, izjavio je danas direktor KBC "Novi Beograd" doktor Reik Huskić.

Pročitajte još: DSS traži raspisivanje vanrednih izbora Ilić ne isključuje mogućnost anarhije Kovačević: Štrajk Nikolića odbija strane investitore Mićunović: Nikada nisam štrajkovao glađu "Toma Nikolić pucao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sebi u zdravu nogu"

Huskić je novinarima rekao da lekari čine napore da izbalansiraju terapiju Nikoliću, poštujući volju pacijenta, koji i dalje odbija hranu i tečnost, što je i uzrok pogoršanja zdravstvenog stanja.

Huskić je naveo da zdravstveno stanje Nikolića još uvek ne ukazuje na stanje konfuzije organizma.

On je dodao da će lekari, ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, primeniti terapiju standardnu za dehidrataciju.

Sva aparatura iz intezivne nege prebačena je u Nikolićev apartman kako bi bila na dohvat ruke lekarima ukoliko bi mu se stanje naglo pogoršalo. Nikolić je od prvog dana priključen na monitor, a u apartmanu se sada nalazi i respirator, defribilator i ultrazvuk.

Predsenik UO KBC "Novi Beograd" Dragan Pavlović rekao je da je iznenađen izjavom gradonačelnika Beograda i zamenika predsednika DS Dragana Đilasa da ta zdravstvena ustanova nema kvalitet da pruži adekvatnu zdravstvenu uslugu Nikoliću.

Pavlović je naglasio da je to "vrhunska i bezbedna" zdravstvena ustanova, sa 150 zaposlenih i 300 obavljenih najtežih kardio operacija u ovoj i protekloj godini, da je vlasnik bolnice njegova supruga i da je njegova porodica potpuno apolitična.

Pavlović dodaje da je Nikolić u privatni KBC Beograd došao na preporuku vrhunskih lekara, i da je zadovoljan pruženom medicinskom negom.

"Prethodno pogoršanje je privremeno medikametozno sanirano", rekao je ranije funkcioner Nove Srbije Jovan Marić obraćajući se novinarima u ime konzilijuma lekara koji brinu o zdravstvenom stanju Nikolića.

On je rekao da Nikolić i dalje odbija uzimanje tečnosti i hrane i da su lekari primorani da "sprovode samo redukovane terapijske metode". "Tomislavu Nikoliću smo predočili sve moguće posledice daljeg odbijanja uzimanja tečnosti i hrane", rekao je Marić.

Marić je dodao da su, u skladu s deklaracijom Svetskog lekarskog udruženja, lekari dužni da maksimalno poštuju autonomiju i volju pacijenta, ne utičući na njegovu odluku.

Patrijarh: Štrajk glađu i žeđu nije hrišćanski

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas Tanjugu da je lideru srpskih naprednjaka Tomislavu Nikoliću uputio poruku kojom ga je pozvao da odustane od štrajka glađu i žeđu, jer to nije hrišćanski.

"Nije hrišćanski ubijati i mučiti svoje telo", rekao je patrijarh Tanjugu.

Marić je naveo da lekari prate stanje Tomislava Nikolića i da će o tome redovno obaveštavati javnost. Snimateljima i novinarima omogućeno je da posete Nikolića u bolničkoj sobi. On je u svesnom stanju, ali vidno iscrpljen. Kada je bolničko osoblje zatražilo od novinarskih ekipa da napuste sobu, Nikolić je rekao:"Pustite ih, nisam ih dugo video".

Nikolića je oko ponoći posetio i ministar zdravlja Zoran Stanković. Tomislav Nikolić odbija od subote da uzima hranu i vodu, a u taj štrajk stupio je zahtevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ministar Stanković je rekao, posle nočašnje posete Nikoliću, da lekari imaju pravo i obavezu da primene nužnu terapiju i bez odobrenja pacijenta, ukoliko je njegov život u opasnosti,ili pacijent nije pri svesti.

Đilas: DS nema mehanizam kojim može da odgovori Nikolića

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je danas da ta stranka nema nikakav mehanizam koji može lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića da odgovori od štrajka glađu i žeđu.

Đilas je za RTV B92 rekao da je odluka Nikolića da stupi u štrajk glađu zahtevajući raspisivanje izbora politički čin i da takav "politički zahtev ne može biti prihvaćen".

"Želimo da preduzmemo sve da Srbija dobije kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, a nikakav potez koji može to da ugrozi nije dobar", rekao je Đijilas i dodao da "u ovom trenutku nema razloga za izbore u Srbiji".

LSV: Preterana medijska halabuka oko Nikolićevog štrajka

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je saopštila da smatra preteranom "medijsku halabuku nastalu oko štrajka predsednika jedne formalno vanpralamentarne stranke". "Srpska napredna stranka do poslanika je došla uz mandate svoje majke - Srpske radikalne stranke (SRS), a njena snaga se do sada meri sa dva mitinga, puno priče i snimkom na Jutjubu", navodi se u saopštenju.

LSV smatra da zbog toga i način na koji Tomislav Nikolić skreće

pažnju na sebe, "ne odudara od metoda koje je nedavno primenio njegov

dugogodišnji šef, uzor i haški optuženik Vojislav Ssešelj".

On je rekao da će izbori biti raspisani odmah nakon što bude objavljeno da li Srbija ima status kandidata za članstvo u EU i da će biti održani nekoliko meseci pre nego što je njihov redovan termin.

Povezane vesti: "Toma Nikolić pucao sebi u zdravu nogu"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.