Odlažu se mala matura i prijemni?

Izvor: B92, 05.Apr.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlažu se mala matura i prijemni?

Beograd -- Ministarstvo prosvete iniciraće pomeranje datuma održavanja male mature i prijemnih ispita za fakultete.

Ministar Žarko Obradović objasnio je da će takva inicijativa biti pokrenuta kako bi učenici stigli da se pripreme budući da moraju da nadoknade časove izgubljene tokom štrajka u prosveti.

Obradović je rekao da se nastoji da se na svaki način stvore uslovi da štrajk prosvetnih radnika ne ostavi posledice po učenje i nadokandu gradiva koje će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učenicima biti potrebno za polaganje završnih ispita.

"Na direktorima škola je da organizuju nastavu, ali ne može se univerzalni model nadoknade davati za sve, jer je reč o školama koje su na različite načine učestvovale u štrajku i imaju različit broj smanjenog radnog vremena", kazao je Obradović, dodajući da je reč o 35 odsto škola u Srbiji, a da je 65 odsto radilo nesmetano.

Ministar prosvete i nauke je ukazao na to da je nadoknada časova predviđena iz dva razloga - da đaci imaju mogućnost da time dobiju znanje koje im je potrebno za polaganje završnih i prijemnih ispita i da se pomogne prosvetnim radnicima kojima je umanjen lični dohodak zbog odluke da se stupi u štrajk da imaju uslove da to nadoknade.

"Mi ne možemo uticati na njihovu volju, ali želimo da stvorimo sve uslove da se sve propušteno nadoknadi i da svi budu spremni", kazao je Obradović.

Na pitanje kako komentariše jučerašnje proteste kragujevačkih đaka povodom najava da će morati da idu subotom u školu, Obradović je kazao da ako ne postoji želja da učestvuju u dodatnoj nadoknadi, onda je to štetno po njih.

Prošle nedelje i učenici u Kraljevu su održali jednočasovni protest, na koji su ih, kako su naveli, podstakli neregularni uslovi školovanja.

Među učenicima je bilo najviše maturanata, koji strahuju da neće biti u stanju da se pripreme za prijemne ispite.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.