Obustavlja se proizvodnja u Petrohemiji

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustavlja se proizvodnja u "Petrohemiji"

"Petrohemija" iz Pančeva, koja zbog dugova ne može da obezbedi sirovine za rad, obustavila proizvodnju. Sindikati najavljuju štrajk ukoliko se ne postigne dogovor.

Pančevačka "Petrohemija" obustavila je danas proizvodnju na 30 dana, jer zbog dugova od 210 miliona evra više nema novca da nabavlja sirovinu za rad.

Generalni direktor "Petrohemije" Slobodan Adžić rekao je na konferenciji za novinare da je tu odluku potvrdio i Upravni odbor kompanije i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaustavljanje proizvodnje u naredna 24 sata biti ekološki bezbedno.

Adžić je istakao da "Petrohemija" nema pravo da radi u situaciji kada proizvodi gubitke koji dostižu i do sedam miliona evra mesečno.

Predsednik Upravnog Odbora "Petrohemije" Branislav Zec kaže da će se smanjiti troškovi, broj zaposlenih, plate i da će za nastavak rada obezbediti kredit, ukoliko ne dođe do dogovora sa najvećim poveriocima.

Nadležni kažu da je zaustavljanje pogona bilo neophodno jer je ovakvo poslovanje neodrživo.

Zamenik predsednika upravnog odbora i član radne grupe za konsolidaciju kompanije Saša Pavlov rekao je da "Petrohemija" nije likvidna zbog dugova NIS-u, "Lukoilu" i državi, kao i da taj dug iznosi ukupno 210 miliona evra.

Pavlov je istakao da "Petrohemija" ima bar 500 zaposlenih viška, što je petina od ukupnog broja radnika.

"Birajući između dve mogućnosti - stečaja ili restruktuiranje kompanije - odlučili smo se za ovo drugo u dogovoru sa Vladom Srbije i NIS-om, koji nas snabdeva osnovnom sirovinom i čija rafinerija u Pančevu koristi našu energanu i fabriku za prečišćavanje voda", rekao je Pavlov.

Pavlov je izrazio uverenje da će za dve do tri nedelje biti pronađena najbolja rešenja za stabilno poslovanje Petrohemije, što podrazumeva obezbeđivanje sirovina, uštede od 1,9 milion evra mesečno, uključujući i smanjenje zarada, kao i broja zaposlenih.

Štrajk sindikata 

Sva tri reprezentativna sindikata pančevačke "Petrohemije" odlučivaće narednih dana o stupanju u štrajk zbog zaustavljanja proizvodnje u toj fabrici, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata "Petrohemije" Miša Faraga.

"Samostalni sindikat će stupiti u štrajk ukoliko se čelnici fabrike ne dogovore sa predstavnicima Naftne industrije Srbije i "Lukoila" o isplati dugova i nastavku isporuke sirovog benzina, kako bi fabrika počela da radi punim kapacitetom", rekao je Faraga za Radio Pančevo.

Predsednik Smenskog sindikata Zlatko Bekić je istakao da očekuje da pregovori o isporuci sirovog benzina "Petrohemiji" budu pozitivni, ali će taj sindikat podržati štrajk ukoliko je, kako je dodao, "to ozbiljna namera ostalih kolega i ako to nije neki marketinški potez".

"Petrohemija" je najveći izvoznik u državi, od nje živi dobar deo Pančeva i o teškoćama u fabici trebalo bi da se izjasni i gradska uprava. Ovo je ispit za sve državne institucije", rekao je Bekić.

Sindikat inžinjera i tehničara "Petrohemije" najavio je da će do sutra odlučiti da li će podržati štrajk.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas se obustavlja proizvodnja zbog dugova

Izvor: Capital.ba, 24.Jun.2009

PANČEVO, 'Petrohemija' iz Pančeva, koja zbog dugova ne može da obezbijedi sirovine za rad, obustaviće proizvodnju, odlučio je Odbor direktora ovog preduzeća. 'Odlučeno je da proizvodnja danas u 14.00 časova bude obustavljena na 30 dana, kako bi za to vrijeme rukovodstvo pokušalo da se dogovori...

Nastavak na Capital.ba...

Petrohemija na prinudnom odmoru

Izvor: B92, 24.Jun.2009

Pančevo -- Petrohemija, najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Srbiji koji zapošljava 2.500 radnika, obustavila je rad na 30 dana zbog nedostatka benzina...Upravni odbor pančevačke Petrohemije potvrdio je odluku izvršnog odbora direktora o privremenom obustavljanju proizvodnje u toj fabrici....

Nastavak na B92...

"Petrohemija" obustavila rad

Izvor: B92, 24.Jun.2009

Pančevo -- Pančevačka "Petrohemija" prestala je da radi. Oko 2.500 radnika prvo će koristiti godišnje odmore, a zatim, ako bude potrebe i prinudne odmore...Najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Srbiji danas je stao sa radom. Upravni odbor pančevačke "Petrohemije" podržao je odluku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.