Obradović: Sve zavisi od budžeta

Izvor: B92, 13.Feb.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Sve zavisi od budžeta

Beograd -- Poslednju reč o zahtevima prosvetara za većim zaradama će dati ministarka finansija Diana Dragutinović, kaže za B92 ministar prosvete Žarko Obradović.

On je, gostujući u emisiju "Između redova", izjavio je da bi svi u Vladi Srbije želeli da zarade zaposlenih budu veće, ali je pitanje realnih mogućnosti za tako nešto.

Obradović je rekao da se vidi kraj štrajka prosvetnih radnika i da veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da postoji dobra volje obe strane da se nađe prihvatljivo i moguće rešenje.

Mi ćemo od sindikata dobiti zahteve, sesti za sto i razgovarati, rekao je Obradović i dodao da će poslednju reč o svemu dati ministar finansija Diana Dragutinović, koja je i projektovala budžet.

Obradović je rekao da se za prosvetu izdvaja pet odsto bruto domaćeg proizvoda, ali da je inflacija učinila svoje i svi osećaju posledice ekonomske krize.

Novi sastanak u ponedeljak

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je ranije da je Obradović pozvao predsednike sindikata prosvetnih radnika na sastanak u ponedeljak, u Ministarstvu finansija.

Na sastanak su pozvani predstavnici reprezentativnih sindikata koji su u petak podneli novi predlog protokola, prema kom zarade prosvetnih radnika bile uvećane za 20 odsto do kraja godine.

U predlogu protokola je zatražena i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplata jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Predlog su podnela tri od ukupno četiri reprezentativna sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti.

Prosvetni sindikati štrajkuju od 28. januara. Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio ranije ponuđeni protokol Vlade i doneo odluku o prekidu štrajka.

U potpisanom protokolu ne pominju se precizni procenti povećanja plata, ali taj sindikat tvrdi da predviđeni priliv u budžetu trebalo da obezbedi da plate prosvetnih radnika budu povećane do kraja godine za oko 14 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.