Nobel za mir borcima za ženska prava

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za mir borcima za ženska prava

Tri žene, angažovane u borbi za ljudska prava i okončanje nasilja u Liberiji i Jemenu dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, saopštio je norveški Nobelov komitet.

Nagradu u iznosu 10 miliona švedskih kruna (1,5 miliona dolara) podeliće liberijska predsednica Elen Džonson-Sirlif (Ellen Johnson-Sirleaf), njena sunarodnica Lejmah Gbovi (Leymah Gbowee) koja je mobilisala žene protiv građanskog rata u Liberiji, organizujući uzmeđu ostalog i " >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << štrajk seksom" i jemenska aktivistkinja za prava žena i demokratiju Tavakul Karman (Tawakkul Karman).

"Nemoguće je ostvariti demokratiju i trajan mir u svetu ukoliko žene ne dobiju iste šanse kao i muškarci da utiču na razvoj u svim nivoima društva", kazao je novinarima predsednik Nobelovog komiteta Torbjern Jagland.

Nobelova nagrada za mir za 2011. biće podeljena na tri jednaka dela između Elen Džonson-Sirlif, Lejmah Gbovi i Tavakul Karman za svoju nenaslinu borbu za zaštitu žena i prava žena na puno učešće u uspostavljanju mira, istakao je Jagland, prenosi Rojters.

Džonson-Sirlif (72) je prva žena koja je izabrana za predsednika neke afričke države na slobodnim izborima. Gbovi je mobilisala i organizovala žene različite etničke i verske pripadnosti radi okončanja građanskog rata u Liberiji i obezbeđivanja učešća žena na izborima.

"U najtežim okolnostima, kako pre tako i za vreme arapskog proleća, Tavakul Karman je odigrala vodeću ulogu u borbi za ženska prava, demokratiju i mir u Jemenu", istakao je Nobelov komitet.

"Norveški Nobelov komitet se nada da će nagrada Elen Džonson-Sirlif, Lejmah Gbovi i Tavakul Karman pomoći da se okonča potlačenost žena koja je još uvek prisutna u mnogim zemljama i shvati veliki potencijal za demokratiju i mir koji žene predstavljaju".

"Veoma sam uzbuđen. Ovo su izuzetno velike vesti i to moramo da proslavimo", rekao je iz Monrovije u telefonskoj izjavi za Rojters, Džejms, sin predsednice Džonson-Sirlif.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.