Ni rasprave ni referenduma - a Mandić gladuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni rasprave ni referenduma - a Mandić gladuje

PODGORICA - Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ponudio je opoziciji da sazove posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o raspisivanju referenduma o poništenju odluke Vlade o priznanju Kosova, uz uslov da lider Srpske liste Andrija Mandić prekine štrajk glađu.

Kako pišu podgoričke "Vijesti", Krivokapić smatra da bi to mogao "biti častan izlaz za Mandića koji već osam dana štrajkuje".

Prekid >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << štrajka - pa sednica

Prema izvorima lista, Krivokapić je na Kolegijumu saopštio da on ima ovlaštenje da sam sazove posebnu sednicu parlamenta posvećenu zahtevu opozicije, napominjući da bi to mogao biti izlaz i za Mandića.

Predstavnici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije saglasili su se da se sednica zakaže, ali su bili izričiti da neće glasati za takvu odluku.

Bez nade za referendum

Iz Srpske liste nema signala da će taj priedlog biti prihvaćen. Posle konsultacija sa Mandićem, njegov bliski saradnik rekao je za "Vijesti" da to ne dolazi u obzir, jer nema garancija da će referendum biti raspisan.

Prema Ustavu, referendum može biti raspisan samo ako to podrži više od polovine ukupnog broja poslanika, a predlog za raspisivanje može podneti 25 poslanika, predsednici države i Vlade i 10 odsto građana sa biračkim pravom.

Skupština koja poštuje proceduru

Skupština juče nije uvrstila u dnevni red sednice predlog opozicije da parlament raspravlja o raspisivanju referenduma o odluci Vlade da prizna Kosovo, jer ta inicijativa nije podnesena u skladu sa procedurom.

Predsedništvo parlamenta saopštilo je da predlog opozicije nije usklađen sa Poslovnikom Skupštine, jer nije dostavljen 24 časa pre sednice.

Opozicija: Ako nema referenduma - vanredni izbori

Opozicija je ranije najavila da će, ukoliko vladajuća koalicija odbije da se odluka o referendumu uvrsti na dnevni red, zahtevati raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Premijer Milo Đukanović odbacio je zahtjev opozicije da Vlada poništi odluku o priznanju Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.