Na pomolu dogovor vlade i sindikata prosvete

Izvor: Politika, 28.Mar.2011, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu dogovor vlade i sindikata prosvete

Pregovori u vladi. – Obustavljena nastava u 29 škola

Nastava u osnovnim i srednjim škola u Srbiji koje štrajkuju više od dva meseca mogla bi  da bude normalizovana, sudeći prema najavama iz sindikata i vlade. Neposredno pred zaključenje ovog izdanja „Politike”, za pregovarački sto ponovo su seli ministar prosvete i nauke dr Žarko Obradović i predstavnici tri sindikata prosvetnih radnika.

U toku g dana, u potpunoj obustavi bilo je samo 29 od 1.764 škola, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok su časovi bili skraćeni na 30 minuta u 469 škola (26,1 procenat). Prema podacima Foruma beogradskih gimnazija, u 12 od 21 gimnazije u prestonici juče nije bilo nastave, dok su u osam škola bili skraćeni časovi.

„Dogovor je blizu” izjavio je pre sastanka predsednik sindikata prosvete „Nezavisnost” Tomislav Živanović i dodao da je dosad najspornija bila dinamika povećanja, odnosno korigovanja koeficijenata. On je rekao da su u sindikatu predložili da se za mesec dana odloži povećanje plate da bi se ta sredstva uplatila narodu Japana, koji je zadesio zemljotres.

Pomoćnik ministra Zoran Kostić je takođe potvrdio da je u dosadašnjim razgovorima već usaglašeno nekoliko tačaka koje je potrebno da potvrde glavni odbori sindikata, da bi se prekinuo štrajk i škole nastavile normalan rad.

„Nesporazum je u vezi sa visinom povišice, jer u budžetu ima sredstava koliko ima, a povišica će biti više nego što je planirano u budžetu i 20. aprila će se definisati koliko će to povećanje biti”, rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, onoga trenutka kada se nadoknade časovi, biće isplaćene zarade nastavnicima koji su štrajkovali, jer će se platiti onoliko koliko se radilo. Kada je reč o časovima koji su trajali 30 minuta, nadoknada nije obavezna, ali se za to ne primaju sredstva. Međutim, škole su predložile da se i to nadoknadi, na šta je vlada pristala i kada se i to obavi, zarade će se nadoknaditi, rekao je Kostić.

Potpuno je suprotnog utiska juče bio predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić, koji je Tanjugu rekao da gotovo sve gimnazije u Beogradu štrajkuju, kao i da imaju plan totalne obustave nastave i naredna dva dana jer nije verovatno da može da dođe do dogovora vlade i prosvetnih radnika. Po njegovom mišljenju, nastavnici ne krše zakon ako štrajkuju potpunom obustavom nastave, pošto obrazovanje nije esencijalna delatnost, kao na primer, medicina. „Zakon o štrajku iz 1996. godine nam ne daje pravo da obustavimo nastavu, već da je skratimo na 30 minuta, ali ta odredba je u koliziji sa međunarodnim konvencijama i pravilima Međunarodne organizacije rada”, dodao je Sokić.

S. Gucijan

objavljeno: 28.03.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.