Mihalinec: Očekujemo rješenje sljedeće sedmice

Izvor: Capital.ba, 23.Nov.2019, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihalinec: Očekujemo rješenje sljedeće sedmice

ZAGREB, Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je večeras, nakon višečasovnih razgovora predstavnika sindikata prosvjete i Vlade, da je konačno održan kvalitetan sastanak, te da očekuju da se sljedeće sedmice dođe do rješenja problema. “Sastanci će se nastaviti i očekujemo da ćemo sljedeće sedmice doći rješenja koje će dalje ići našim članovima na izjašnjavanje”, izjavio je novinarima Mihalinec. On kaže da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << štrajk sindikata prosvjete biti nastavljen i da je u ponedjeljak u 12.05 časova predviđen protest na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, prenose hrvatski mediji. Glavni sekretar Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan navela je da su na sastanku obje strane iznijele argumente, te izrazila nadu da će biti još sastanaka sa predstavnicima Vlade. “Mi smo samo zadovoljni zato što prvi put razgovaramo. Danas je 30. dan /štrajka/ i mi praktično prvi put razgovaramo”, dodala je ona. Sa predstavnicima sindikata u Vladi Hrvatske razgovarali su predstavnici Kancelarije premijera, Ministarstva nauke u obrazovanja i Ministarstva rada i penzijskog sistema. Hrvatski premijer Andrej Plenković podsjetio je u izjavi za HRT da je Vlada već nudila sindikatima prosvjete određena povećanja primanja, koja su oni odbili, te naglasio da je današnji razgovor bio još jedan pokušaj Vlade da se dođe do rješenja i da je dogovoreno da se ne izlazi s detaljima u javnost zbog dodatnih konsultacija. “Po našem uvjerenju nema nikakvog razloga za štrajk. U vrijeme kad se plata povećava, koja je svrha štrajka?”, upitao je Plenković i ocijenio da je riječ “o jednoj utakmici koja nije vođena isključivo željom sindikata”. On je naglasio da je Vladi bitno provođenje reforme obrazovanja, kao i da izgubljenu nastavu treba nadoknaditi. Sindikati prosvjete u Hrvatskoj ne odustaju od ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto. Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 odsto iduće godine, izradu analize plata u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na platu od dva odsto ako Vlada do 30. juna ne izmijeni uredbu o koeficijentima. Srna Чланак Mihalinec: Očekujemo rješenje sljedeće sedmice се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Školski sindikati i Vlada ipak nastavljaju pregovore

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Nov.2019, 09:55

ZAGREB - Potpun i dosad rijetko viđen "zavjet šutnje" zavladao je u subotu među sindikatima školstva iza kojih je 30 dana štrajka u školama, ali i među Vladinim dužnosnicima i osobama iz resornih ministarstava koji su na bilo koji način bili uključeni u pregovore sa sindikatima u obrazovanju...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.