Još četiri milijarde za prosvetare

Izvor: RTS, 01.Feb.2011, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još četiri milijarde za prosvetare

Većina škola u Srbiji i danas u štajku. Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila da je za zahteve prosvetara moguće naći oko četiri milijarde dinara. Ta suma je dobra polazna osnova da se problem reši, navode sindikati prosvete.

Dogovora prosvetara i Vlade još uvek nema, a većina škola u Srbiji i danas je u štrajku. Ministarka finansija Dijana Dragutinović je izjavila da je za zahteve prosvetnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radnika moguće naći još oko četiri milijarde dinara, mimo redovne povišice. Sredstva za tu namenu neće biti obezbeđena od prodaje "Telekoma", istakla je ministarka u emisiji Upitnik RTS-a.

"To je fer ponuda sindikatima, jer ne smemo voditi neodgovornu fiskalnu politiku", izjavila je Dragutinovićeva i navela da je Vlada spremna za nastavak pregovora sa sindikatima.

Izjavu ministarke finansija sindikati ocenjuju kao dobru osnovu za početak pregovora.

Zdravko Hadži-Kovač iz Sindikata radnika u prosveti kaže da to što su četiri milijarde dinara "na stolu" znači da prosvetari i Vlada sada vode pregovore.

"Nadamo se da ćemo posle povratka premijera iz Brisela razgovarati o tome da li možemo namaknuti i, između tih četiri i sedam i po, odnosno osam milijardi, još neka sradstva, i završiti ovu mučnu priču", navodi Hadži-Kovač.

Ministar prosvete Žarko Obradović ističe da rešenje mora da se nađe u okviru materijalnih mogućnosti države.

"Savako drugo rešenje bi dugoročno bilo loše po sve. Mi ne smemo to da dozvolimo, i zbog prosvete i zbog dece, koja treba da uče, i zbog države, kojoj je to znanje potrebno. Očekujem da ćemo, još koliko sutra, napraviti korak ka rešenju koje će biti za sve prihvatljivo", rekao je Obradović.

Budžet za prosvetu veći 5,6 odsto

Zakonom o budžetu prosveti je dato oko šest milijardi više sredstava, odnosno budžet za prosvetu za ovu godinu u odnosu na prethodnu veći je 5,6 odsto, objasnila je ministarka finasija.

Ona je precizirala da su sredstva od prodaje "Telekoma" namenjena za obezbeđivanje likvidnosti, odnosno taj novac ne sme biti potrošen na zahteve prosvetnih radnika.

Prema podacima Ministarstva prosvete, od ukupno 1.804 škole, u 498 nastava se odvija nesmetano, u 817 škola časovi su skraćeni na 30 minuta, dok je nastava potpuno obustavljena u 479 školskih ustanova.

Dragutinovićeva je navela da je zahtev za povećanje plata prosvetnih radnika prouzrokovalo i zahteve drugih sindikata za povećanje zarade.

"Takvih zahteva je do sada bilo šest-sedam, a među poslednjima je stigao zahtev Sindikata kulture", rekla je ministarka finansija i navela da je za prosvetu u 2010. godini izdvojeno pet odsto BDP-a, a da je u 2011. godini planiran dalji rast budžetskih izdataka za obrazovanje.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.