Gretu snima kamera od prvog protesta. Iznenađeni?

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gretu snima kamera od prvog protesta. Iznenađeni?

Aktivistkinja Greta Tunberg biće protagonista novog dokumentarnog filma, koji snima ekipa koja ju je pratila od prvih dana i školskog štrajka 2018.

Tada je Greta odbijala da ide u školu sve do parlamentarnih izbora, a kao razlog navela je nezapamćene toplotne talase i požare tokom najtoplijeg leta u poslednje 262 godine.

Fim će nositi naziv "Greta", a premijera je zakazana za 2020. godinu. Režiser >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Nejtan Gosman, koji je pratio mladu aktivistkinju od školskog štrajka pa sve do krstarenja morem na četiri miliona vrednoj jahti.

Dakle, sada se postavlja pitanje - da li je Gretin uspon od protesta na trotoaru do držanja lekcije svetskim liderima o ukradenoj budućnosti zaista spontan, kao što se predstavlja? Jer, filmska ekipa dokumentarca bila je prisutna od Gretinog prvog protesta, navodi Raša tudej.

Gretini roditelji, operska pevačica Malena Erman i glumac Svante Tunberg, poznate su ličnosti u svojim profesijama i nije teško uvideti kako su njihove veze ubrzale uspon simbola klimatskih promena.

Gretin uspon je organizovan, a njen školski štrajk je postao poznat još od prvog dana zahvaljujući Ingmaru Renchogu iz grupe za klimatske promene "Nemamo vremena". Ingmar, već tada prijatelj sa Gretinim roditeljima, već je optužen da je koristio devojčicu kako bi prikupio milione dolara za svoju kompaniju, usput doprinevši Gretinoj popularnosti.

Godinu dana kasnije njena fotografija se nalazi na zidu višespratnice u San Francisku, kafeterijama u Tel Avivu i Trafalgar trgu u Londonu.

Međutim, nije sve savršeno u Gretinom svetu.

Mlada aktivistkinja je sama priznala da godina školskih štrajkova nije doprinela promenama i da Zemlja nije ništa dalje od propasti nego što je to bila kada se ona pojavila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.