Vlada nudi minimalac od 98din/sat

Izvor: B92, 28.Mar.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada nudi minimalac od 98din/sat

Beograd -- Vlada Srbije nudi javnom sektoru povećanje plata od 7 odsto i minimalnu cenu rada od 98 dinara po satu.

Štrajk prosvetnih radnika naterao je Vladu da na razgovor pozove predstavnike sindikata i poslodavaca kako bi razmotrili težak materijalni položaj zaposlenih u javnom sektoru.

Ovaj vanredni sastanak Socijalno-ekonomskog saveta završen je dogovorom da će do kraja sledeće nedelje biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisan socijalni sporazum, ali i nekim obećanjima.

Država nudi povećanje plata u javnom sektoru od 7 odsto, ali povećanje cene rada do 98 dinara.

Vanredna sednica Saveta i vanredne okolnosti. Govornici u Vladi Srbije su, mimo uobičajene prakse, u salu za konferencije došli iza leđa novinara. Odmah su seli i izneli rezultate pregovora koje, kako kaže ministar rada Rasim Ljajić, neće biti spisak lepih želja nego strategija koja će važiti do kraja ove godine.

Na pitanje dokle se u pregovorima stiglo sa minimalnom cenom rada koja sada iznosi 95 dinara po satu, Ljajić je rekao da su sindikati tražili da se ta cena poveća na 105 dinara, a da su poslodavci ponudili cenu sata od 96 dinara.

Procena Ministarstva finansija je da je održiva minimalna cena radnog sata 98 dinara, a Ljajić je rekao da smatra da ta cena može ići i iznad 98 dinara, jer je primena budućeg sporazuma ograničena na kraj 2011. godine.

Prema njegovim rečima, u Srbiji oko 98.000 ljudi prima minimalac, a 30.000 njih je zaposleno u javnom sektoru.

Upravo 'e minimalna cena rada, koja je dugo kamen spoticanja sindikalaca, Vlade i poslodavaca biit deo sporazuma koji će biti potpisan do 8.aprila.

Dogovoreno je i da nijedan zakon koji se tiče radnog prava i položaja radnika neće ići u skupštinsku proceduru, a da ne dobije mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović je rekao da će taj sporazum biti potpisan samo ukoliko se saglasi sindikalno članstvo, odnosno ukoliko se dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo.

Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, na današnjem sastanku je dogovoreno i da se finansijska opterećenja firmama neće povećavati bez njihovog pristanka.

On je kao negativne primere naveo ponašanje pojedinih opština, koje nerealno povećavaju opterećenja.

Atanacković je podsetio da je BDP čak 10 puta manji nego u nekim razvijenim zapadnim zemljama i da svi delovi društva toga moraju da budu svesni.

U sindikatu "Nezavisnost" ne mogu da garantuju da će njihovi prosvetari okončati štrajk, ali kažu da će im preneti rezultate ovih pregovora.

Sastanku Socijalno-ekonomskog saveta prisustvovao je i premijer i ministar finansija Mirko Cvetković koji im je govorio o novom modelu ekonomskog razvoja baziranom na industirjskoj proizvodnji i na povećanju izvoza. Cvetković pred novinare ipak nije došao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.