Prosvetari: Obradović nas iritira

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari: Obradović nas iritira

Beograd -- Najave da će onima koji su nastavili štrajk posle 7. februara plate biti obračunavane po učinku dodatno iritiraju zaposlene i potpiruju štrajk, kažu prosvetari.

"Baš me zanima kako će to urade i kako nameravaju to da obračunaju", kazao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji.

On je rekao da će sindikati sačekati obračun februarskih zarada, a nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga odlučiti kako će reagovati na najavu Ministarstva perosvete.

Erdelji je dodao da će pravne službe sindikata koji su u štrajku skraćenjem časova na 30 minuta ispratiti na koji način su obračunate februarske zarade i u skladu sa tim odlučiti kako da reaguju.

Skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti. Oni pored povećanja plate za oko 20 odsto do kraja godine, traže i izmenu zakona o obrazovanju, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

"Ovakve najave dodatno iritiraju prosvetne radnike i teraju nas da istrajemo u štrajku", kazao je Erdelji.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić ponovio je izjavu ministra Žarka Obradovića da će prosvetarima koji su nastavili štrajk posle 7. februara zarade biti obračunavane po učinku.

On je rekao da, prema Zakonu o štrajku, zaposleni koji štrajkuju ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, osim prava na zaradu.

"To znači da će od 7. februara zarada (štrajkačima) biti obračunavana po efektima rada i obavljenim časovima. Evidenciju o učinku tokom štrajka dužni su da vode direktori škola i da je dostavljaju Ministarstvu prosvete", rekao je Kostić.

Obradović: Besplatno obrazovanje prioritet

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović kaže da će besplatno školovanje za učenike osnovnih i srednjih škola, uz obezbeđenje besplatnih udžbenika, ostati prioritet tog ministarstva.

On navodi da bez obrazovanog stanovništva i kvalitetnog sistema obrazovanja Srbija neće moći da izbori ravnopravno mesto u modernoj Evropi, ali da otežavajuću okolnost predstavlja sadašnja ekonomska kriza.

Obradović je rekao da je među prioritetima Ministarstva i podsticanje visokog obrazovanja.

"U uslovima teške ekonomske krize, nije lako naći sredstva za unapređenje obrazovanja u Srbiji. Zato će naš prioritet biti da omogućimo jednaku šansu za sve", rekao je Obradović i dodao da je cilj Ministarstva što više obrazovanih u Srbiji.

"Samo sa obrazovanim stanovništvom i kvalitetnim sistemom obrazovanja Srbija može naći svoje mesto u Evropi", ocenio je Obradović i ukazao da su za to potrebni i vreme, i novac, i ekonomski i društveno stabilna situacija u Srbiji.

On je naglasio da "država mora da održi besplatno osnovno i srednje obrazovanje, da obezbeđuje besplatne udžbenike, kao i da podstiče školovanje na višim stepenima obrazovanja. Samo tako može povećati procenat obrazovanih građana u društvu".
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.