Obradović: Puna nastava od sutra

Izvor: B92, 31.Mar.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Puna nastava od sutra

Beograd -- Od sutra normalizacija nastave u školama u Srbiji. Ministar prosvete Žarko Obradović traži od direktora škola planove odrađivanja koji neće ugroziti đake.

Od sutra će sve škole u Srbiji raditi punim kapacitetom, najavio je Obradović.

Predstavnici Vlade Srbije i tri reprezentativna sindikata prosvete potpisaće sutra Sporazum o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i prekidu štrajka, najavljeno je iz vlade.

Ministar je pozdravio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku Unije prosvetnih radnika Srbije da prekine štrajk u školama i najavio da će tokom dana možda razgovarati s predstavnicima tog sindikata kako bi se upoznao sa njihovim eventualnim primedbama.

Nadoknadu časova određivaće direktori škola, rekao je ministar Obradović.

"Mi smo se dogovorili sa sindikatima da direktori naprave plan nadoknade tih časova, i da se nadoknada obavi kako bi učenici dobili deo nastavnih planova koji nisu odrađeni u potpunoj meri, da se ishodi ne bi doveli u pitanje i naravno da bi đaci bili spremni za one obaveze koje ih čekaju na kraju školske godine", naveo je ministar.

"Ništa od onog što je planirano neće biti dovedeno u pitanje, pa ni prolećni raspust", rekao je Obradović.

Šta je sadržaj dogovora

Sindikat prosvete "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučili su da privremeno prekinu štrak i u načelu prihvate Sporazum, a odluku o tome tokom popodneva doneće i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Plate prosvetnih radnika trebalo bi da budu povećane za prvi kvartal ove godine više od planiranih 2,95 odsto, a za celu godinu više od 7,2 odsto, navodi se u Sporazumu Vlade Srbije i sindikata.

Vlada Srbije se obavezala da će zaposlenima u prosveti, koji prime umanjenu platu zbog manjeg broja ostvarenih časova usled štrajka i/ili nezakonite obustave rada, odmah to nadoknaditi kada direktori škola dostave školskim upravama izveštaje da su časovi nadoknađeni, što treba da bude realizovano do 20. aprila.

Tekst Sporazuma, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je sa reprezentativnim sindikatima prosvete usaglasio u ponedeljak, 28. marta uveče na višesatnim pregovorima, a prosvetarima je dat rok do petka da se izjasne o tom dokumentu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je juče da privremeno prekine štrajk u školama, a nastava će biti normalizovana sutra.

Taj sindikat je na sednici Glavnog odbora u načelu prihvatio Sporazum sa Vladom Srbije, a Sindikat prosvete "Nezavisnost" je doneo odluku da se stavi van snage odluka o štrajku.

Živanović: Ostale sporne prve dve tačke

"Časovi će od sutra trajati 45 minuta, a dokle će se nastava održavati na taj način, zavisi od toga da li će sutra biti potpisati Sporazum o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti", rekao je predsednik tog sindikata Tomislav Živanović.

Živanović je ukazao da je Glavni odbor tog sindikata u velikoj meri prihvatio Sporazum, ali da su ostale sporne prve dve tačke i u izvesnoj meri tačka broj devet, za koje taj sindikat nudi vladi predlog za korekciju.

Sindikat radnika u prosveti Srbije trebalo bi da u 18 sati održi sednicu Glavnog odbora na kojoj će se izjasniti o predlogu Sporazuma o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i prekidu štrajka. Štrajk u školama u Srbiji počeo je pre više od dva meseca.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović: Sve škole sutra rade punim kapacitetom

Izvor: SrbijaNet.rs, 31.Mar.2011

Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će od sutra sve škole u Srbiji raditi punim kapacitetom. Obradović je pozdravio odluku Unije prosvetnih radnika Srbije da prekine štrajk u školama i najavio da će tokom dana možda razgovarati s predstavnicima tog sindikata

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Obradović: Škole od petka rade punim kapacitetom

Izvor: Večernje novosti, 31.Mar.2011

Ministar prosvete pozdravio je odluku Unije prosvetnih radnika Srbije da prekine štrajk u školama i najavio da će tokom dana možda razgovarati s njima

Nastavak na Večernje novosti...

Prosvetari obustavili štrajk

Izvor: Blic, 31.Mar.2011

BEOGRAD - Glavni odbor Sindikata radnika u prosveti odlučio je večeras da prekine štrajk, što znači da će njegovi članovi od sutra držati časove po 45 minuta, a ne kao do sada, po 30 minuta..."Prekida se štrajk i od sutra se radi 45 minuta. Ako predstavnici Vlade usvoje naše primedbe, mi ćemo...

Nastavak na Blic...

ĐACI ĆE IMATI PROLEĆNI RASPUST

Izvor: Kurir, 01.Apr.2011, 08:22

BEOGRAD - Dobra vest za sve u prosveti je to da će od 1. aprila škole raditi punim kapacitetom - rekao je juče ministar prosvete Žarko Obradović novinarima u Sava centru...- Ništa od planova za učenje u ovom polugodištu nije dovedeno u pitanje, tako da će đaci najverovatnije imati redovan prolećni...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.