Obradović: Nadoknada, pa puna plata

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Nadoknada, pa puna plata

Beograd -- Ministarstvo prosvete je svoju ponudu prosvetnim radnicima prosledilo direktorima škola, kako bi se upoznali sa njom direktori i roditelji.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da je to ministarstvo dobilo pritužbe od direktora škola i roditelja učenika da nisu upoznati sa vladinom ponudom prosvetnim sindikatima i da je zato svoje predloge ministarstvo prosledilo direktorima škola.

"Preneli smo im da je sindikatima na pregovorima 17. marta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponuđeno da prekinu štrajk, a da će vlada prihvatiti da onima koji prime umanjenu platu nadoknadi novac čim primi izveštaj direktora o izvršenoj nadoknadi časova", kazao je Obradović.

Četiri prosvetna sindikata stupila su u štrajk 28. januara tražeći povećanje plate, veća budžetska izdvajanja za prosvetu i poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih. Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatanjem vladinog predloga Protokola pristao da obustavi štrajk početkom februara, dok su ostali sindikati ostali pri odluci o prekidu i smanjenu nastave i sutra će, zajedno sa sindikatima održati veliki protest javnih službi u Beogradu.

On je istakao da je vlada prihvatila da hitno odgovori i usvoji sve zahteve sindikalaca osim iznosa za povećanje plata i dodao da je "dvojako" ponašanje sindikata tokom pregovaranja dalo novu dimenziju razgovorima.

"Pregovaranje je pokazalo da nisu sve stvari bile 'na stolu'. Dok smo pregovarali sindikati su pripremali sutrašnji zajednički protest za drugim zaposlenima u javnom sektoru i to daje drugu dimenziju pregovorima", naveo je Obradović.

Obradović je rekao da kriterijum isplate zarada zavisi, pre svega, od direktora škola.

"Dali smo nalog direktorima škola da naprave spisak ko je štrajkovao, da se taj spisak prosleđuje načelniku školske uprave, nakon čega počinje isplata iz državnog trežora", kazao je Obradović i precizirao da te podatke nisu dostavili direktori 74 škola od ukupno 1.804.

Predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami kazao je da bi "razumni" rebalans budžeta doprineo rešavanju sukoba ministarstva i sindikata u kome su, kako je ocenio, najveći gubitnici deca.

"Pogrešno je računati procenat škola koje rade i koje ne rade pošto nije isto kada ne radi seoska škola sa deset učenika i gradska sa hiljadu i po. Takođe, da li dužina časova govori o kvalitetu nastave? Teže je držati nastavu od 30 minuta nego od 45", dodao je Šami.

Odgovarajući na to, Obradović je rekao da je vlada predložila sindikatima da se o preciznoj visini povećanja primanja razgovara nakon 20. aprila i isteka prvog kvartala, nakon čega će se i znati više o budućim izdvajanjima iz budžeta.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.