Obradović: Bez otpuštanja u školama

Izvor: B92, Tanjug, 29.Avg.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Bez otpuštanja u školama

Žarko Obradović (FoNet, arhiv)

Beograd -- Racionalizacija u prosveti biće obavljena s postojećim sredstvima i bez otpuštanja, rekao je ministar provete Žarko Obradović.

Ministar je na sastanku glavnog odbora Unije sindikata odbio da pruži detalje tog plana, tražeći od sindikalaca da mu još nekoliko dana veruju na reč. Dok čekaju da čuju detalje plana, u Uniji sindikata navode da neće početi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajk 1. septembra, već sedam dana kasnije, ukoliko do tada ne budu uplaćene zarade zasposlenima.

"Ja dok budem ministar neću da radim na štetu prosvete republike Srbije. To govorim vrlo iskreno, ali da treba neke stvari menjati, treba”, obećava ministar prosvete sindikalcima da će sve biti u redu.

Govoreći na sednici glavnog odbnora Unije sindikata prosvete, Žarko Obradović je rekao da je napravljen plan racionalizacije u obrazovanju.

Uprskos tome što priznaje da ima viška zaposlenih, Obradović kaže da taj plan ne podrazumeva ni otpuštanja, ni smanjenje plata. Kako je rekao, pripremljena su tri vremenski ograničena programa.

"Jedan program imamo nameru da počnemo od 1. januara 2010., drugi od 1. septembra 2010., a treći u godini iza. Prvo bi se odnosilo na pitanje rešavanja stastusa eventualnog viška zaposlenih, drugo je racionalizacija u vezi s brojem odeljenja, 182 odeljenja imaju od jednog do pet učenika, i treće je pitanje racionalizacije broja škola”, objasnio je Obradović.

Ministar prosvete nije želeo detaljnije da obrazlaže ovaj plan dok ga ne usaglasi s Vladom Srbije i predstavi predstavnicima MMF-a.

"Ako se zna da je struktura budžeta Ministarstva prosvete takva da 96-97 odst budžeta odlazi na lična primanja zaposlenih, a svega 3-4 odsto ostaje za sve ostalo, onda ne treba velika mudrost da se vidi kako se može ušedeti", rekao je ministar.

U Uniji sindikata navode da su skoro svi razlozi za štrajk prestali. Drugi reprezentativni sindikat, Sindikat obrazovanja Srbije, odustao je od štrajka posle dogovora sa ministrom Obradovićem, a rezultate vide i u Uniji - računi škola su odblokirani, a prihvataju i obrazloženje ministra Obradovića da se s isplatom julskih zarada u pojedinim školama kasni isključivo iz tehničkih razloga.

Međutim, oni su ministru predstavili budući plan štrajka, kao stalno upozorenje.

”Petog ako je po kolektivnom ugovoru rok da se ispalti zarada, šestog ako to ne bude, sedmog ne radimo. Tako da će on imati jedan godišnji kalendar našeg štrajka, pa neka to ima u vidu kad treba da se isplati plata. Nas ne interesuje da li je neko zakazao u trezoru i čija je to greška”, poručio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Leonardo Erdelji.

Ministar prosvete očekuje da će poslanici Skupštine Srbije u ponedeljak izglasati novi zakon o obrazovanju, uz napomenu da je u njega ušao najveći broj amandmana koji su prosvetari podneli.

Zakon neće moći da ispuni svačije želje i reši sve probleme, ali je najbolji u ovom trenutku, rekao je Žarko Obradović.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obradović: Rešeni problemi sa sindikatima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2009

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je u intervjuu FoNetu da su rešeni problemi sa sindikatima prosvetnih radnika i istakao da je najvažnije da je školska godina počela na vreme. On je izrazio uverenje da se pitanja racionalizacije broja zaposlenih u prosveti i podizanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.