Izvor: B92, 23.Avg.2010, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Fizičko drže samo učiteljice

Kragujevac -- Nastavnici fizičkog u Kragujevcu više neće držati časove učenicima 3. i 4. razreda osnovnih škola. Nezadovoljni nastavnici najavljuju štrajk.

Ministarstvo prosvete dostavilo je direktorima osnovnih škola u Kragujevcu uputstvo kojim se nalaže da nastavnici fizičke kulture više ne drže časove učenicima 3. i 4. razreda.

To podrazumeva da će znatan broj profesora fizičkog ostati bez radnog mesta, neki bez punog fonda časova, a taj posao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << umesto njih obavljaće učiteljice.

Više od 35 godina, časove fizičkog vaspitanja učenicima trećeg i četvrtog razreda vodili su profesori fizičke kulture.

Ovih dana na adrese osnovnih škola stigla je preporuka Ministarstva prosvete kojom se nalaže racionalizacija, odnosno da nastavu u predmetima fizičke, likovne i muzičke kulture vode učiteljice, iako krajem školske godine u junu za takvo nešto nije bilo najava.

Borbu za svoja radna mesta profesori fizičke kulture najavljuju i kroz sindikalnu borbu, ali će najpre morati da sačekaju sve kolege da se vrate sa godišnjih odmora jer, kako kažu, pojedini još i ne znaju šta ih čeka po povratku na posao. Očigledno je, kako ocenjuju, da je racionalizacija počela bez najave.

Profesori naglašavaju da je zahvaljujući njihovom angažovanju Kragujevac nedavno proglašen najsportskijim gradom u zemlji i od Vlade Srbije nagrađen fiskulturnom halom.

Naglašavaju da borba tek predstoji, utoliko pre što je trenutna odluka u suprotnosti sa nacionalnom strategijom u ovoj oblasti.

U Udruženju tvrde da će se ova odluka najnepovoljnije odraziti na decu, jer su istraživanja pokazala da dve trećine đaka u Srbiji uzrasta između 7 i 19 godina, neaktivno provodi slobodno vreme, što može imati dalekosežne posledice.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Višak 77 nastavnika

Izvor: Blic, 24.Avg.2010, 01:26

Više od 95 odsto osnovnih i srednjih škola sa području Školske uprave Novi Sad dostavilo je liste sa bodovanjem zaposlenih koje pokazuju da je 77 nastavnika višak, a čak 925 prosvetara nema ispunjen fond časova. Među njima je najviše učitelja, saznaje „Blic“, ali ima i nastavnika muzičkog,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.