Danas obustava nastave u školama

Izvor: Politika, 21.Okt.2014, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas obustava nastave u školama

Propali pregovori predstavnika četiri sindikata i ministra prosvete. – Nastavnici neće plate smanjene na 39.000 dinara

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete organizuju danas protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a u školama koje su članice ovih sindikata neće biti nastave. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Dragan Matijević očekuje da nastavu obustavi 900 škola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Ovo je samo upozorenje, najavili su sindikalni lideri, a ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u novembru će započeti zakonski štrajk, sa časovima od 30 minuta i neće prestati do ispunjenja zahteva.

U toku jučerašnjeg dana, predstavnici sindikata pokušali su da pronađu rešenje sa ministrom prosvete dr Srđanom Verbićem, ali su pregovori završeni odlukom o štrajku i zahtevom za ostavkom ministra. Sindikati su pozvali ministra da dođe na današnji skup i lično objasni prosvetarima zašto im se smanjuju plate.

Verbić je rekao da je svestan da su plate nastavnika male, ali da u budžetu nema novca za više i da učenici ne smeju da trpe zbog neslaganja sindikata sa odlukama vlade. Inače, prosečna plata zaposlenih u prosveti je 43.725, što je za 1.500 dinara manje od proseka u republici (45.216). Smanjenjem od deset odsto, plata prosvetara bila bi u proseku 39.355 dinara.

Ministar prosvete je nakon sastanka sa prosvetarima rekao novinarima da je štrajk bespredmetan, jer je smanjenje plata u prosveti neminovno, dok je predsednik USPRS-a ovako prokomentarisao sastanak: „Dogovorili smo se o svemu nebitnom, ali o bitnim stvarima nismo.”

Ono što nastavnici ovoga puta traže nije povećanje plata, već da vlada odustane od najavljenog smanjenja, kao i da se u celoj javnoj upravi uvedu platni razredi po osnovu školske spreme kako se ne bi više dešavalo da profesori imaju manju platu od šofera ili sekretarice u opštini.

Prema Matijevićevim rečima, Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje (3,18 odsto budžeta naspram 6,5 procenata), a po mišljenju predsednika Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost” Tomislava Živanović, Srbija je na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu.

S. Gucijan

objavljeno: 22.10.2014
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bez nastave u školama

Izvor: Danas, 21.Okt.2014

Beograd - Članovi sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika održaće danas u 13 sati protest na Trgu Nikole Pašića, a u školama neće biti nastave. Jednodnevnu obustavu rada najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare lideri Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.