Sindikati policije u Ministarstvu finansija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2011, 04:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati policije u Ministarstvu finansija

BEOGRAD -

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su počeli pregovori sa Ministarstvom finansija da, prvi put u istoriji, policijski službenici dobiju poseban kolektivan ugovor, posle čega bi usledili razgovori o izmeni zakona o policiji.

Razgovaralo bi se i o datumu kada će početi da se primenjuje taj kolektivni ugovor i na koji način, dok on ne počne da se primenjuje, poboljšati materijalni položaj pripadnika MUP-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Dačić RTS-u.

Suštinsko poboljšanje materijalnog položaja policijskih službenika će se dogoditi kada počne da se primenjuje kolektivni ugovor, a dotle će se materijalni položaj poboljšavati kroz isplatu jubilarnih nagrada, pomoći, bonusa, kao i do sada, najavio je Dačić.

On je izrazio očekivanje da se prilikom rebalansa budžeta ili usvajanja novog budžeta sve to bazira na nekim novim principima, ističući da je intencija da se, kada je reč o osnovici plate i svemu ostalom, odbrambene i bezbednosne snage, odnosno vojska, policija i BIA, izjednače.

Dačić je potvrdio da je sa nezavisnim sindikatom policije postignut dogovor o načinu daljih razgovora i kako MUP da funkcioniše bez štrajkova.

Povodom današnjeg nastavka razgovora Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na nivou tehničkih eksperata sa predstavnicima Vlade Srbije, Dačić je rekao da MMF ima restriktivne zakone, ali i da sindikat ima opravdane zahteve za poboljšanje materijalnog položaja i da je Ministarstvo finansija praktično između dve vatre.

Dačić je rekao da bi MMF trebalo što pre da završi aranžmane sa Srbijom, jer kada je MMF u nekoj državi, znači da u toj zemlji vlada kriza, ali da to ne znači da bi trebalo voditi drugačiju, rasipničku politiku, nego da je potrebno voditi računa o socijalnom položaju ljudi.

Predsednik predsedništva Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov rekao je agenciji Beta da taj sindikat nastavlja pregovore sa vlastima o poboljšanju položaja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Predložili smo povećanje plate za zaposlene u MUP-u od 40 odsto i nastavljamo dijalog radi unapređenja položaja zaposlenih, rekao je Barbulov.

Predstavnici drugog reprezentativnog sindikata, Policijskog sindikata Srbije saopštili su juče da će danas biti nastavljeni pregovori sa ministrima finansija i unutrašnjih poslova radi usaglašavanja posebnog kolektivnog ugovora.

"Na sutrašnjem sastanku razgovaraće se i o načinima finansiranja zaposlenih u policiji dok kolektivni ugovor ne stupi na snagu. Ovim će gotovo svi zahtevi PSS, postavljeni pre nekoliko meseci biti ispunjeni i time rešeni ključni egzistencijalni problemi zaposlenih u MUP-u Srbije", kaže se u jučerašnjem saopštenju Policijskog sindikata Srbije.

Nezavisni sindikat policije je preksinoć na svojoj Skupštini odlučio da zamrzne štrajk, započet 3. februara, a štrajk je i zvanično juče obustavljen.

Štrajk je prekinut nakon potpisivanja protokola od šest tačaka za poboljšanje materijalnog položaja i poboljšanje uslova rada zaposlenih u MUP-u.

Protokol je predviđeno da se prema štrajkačima ne preduzimaju nikakve disciplinske niti druge mere i da im budu isplaćene pune dnevnice za vreme štrajka tokom kojeg je poštovan minimum rada, rekao je preksinoć agenciji Beta član predsedništva Nezavisnog sindikata policije Blažo Marković.

"Dogovoreno je i da se isplatom jubilarnih nagrada nastavi poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u MUP-u i policijskih službenika", rekao je Marković.

Marković je rekao da je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dogovoreno i da se nastavi rad na izmeni Zakona o policiji.

"Zajednički je interes hitno potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora", rekao je Marković i dodao da na tome radi zajednička radna grupa dva reprezentativna sindikata, Nezavisnog sindikata policije i Policijskog sindikata Srbije.

Marković je istakao i da će biti nastavljena podela novih uniformi policajcima.

Nezavisni sindikat policije počeo je štrajk 3. februara tražeći povećanje plata za 40 odsto i bolje uslove rada za zaposlene u MUP-u i policiji.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije,   Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.