Bangladeš: Suzavcem na demonstrante

Izvor: B92, 22.Apr.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bangladeš: Suzavcem na demonstrante

Daka -- Policija u Bangladešu ispalila je gumene metke i suzavac na nekoliko stotina opozicionih demonstranata koji su ih gađali kamenicama.

Protest je održan zbog nestanka jednog opozicionog političara.

Do sukoba u kojem je povređeno više desetina ljudi došlo je u gradu Silhet, rodnom gradu Elijas Alija, čelnika lokalnog ogranka opozicione Nacionalističke partije Bangladeša koji je nestao u utorak.

Njegova stranka za njegov nestanak okrivljuje obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službe i vladu, pa je savez od 18 opozicionih stranaka organizovao generalni štrajk i demonstracije širom zemlje kako bi izvršili pritisak na vlasti da ga pronađu, prenosi AP.

Međutim, vlada negira ove tvrdnje i optužuje stranku Elijasa Alija da ga krije kako bi u zemlji stvorila haos i anarhiju.

Do sukoba i hapšenja je došlo u nekoliko drugih gradova, a radnje i škole su zatvorene u mnogim delovima zemlje.

Inače, nedelja je radni dan u većinski muslimanskom Bangladešu. Među povređenima je i sedam policijaca.

Policija je uhapsila 38 opozicionih aktivista u mestu Silhet, udaljenom 190 kilometara od prestonice Dake.

U samoj Daki razmešteno je nekoliko hiljada policajaca, ali je uprkos tome eksplodiralo nekoliko bombi ručne izrade.

Opozicija je večeras saopštila na konferenciji za novinare da se štrajk produžava i sutra i zapretila novim antivladinim protestima ukoliko ne pronađu Alija.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.