Najnovije vesti
Vesti Beograd
Otvoren sajam hrane i pića “Culinaria fine food“

Otvoren sajam hrane i pića “Culinaria fine food“

Drugi Međunarodni sajam fine hrane i pića "Culinaria fine food" otvoren je danas u "Belkspo centru" i trajaće do petka.

179282_culinaria
179282_culinaria
Sajam traje do petka
Sajam traje do petka

Tokom tri dana manifestacije, od 10 do 17 sati, svoje proizvode izlaže više od 100 najznačajnijih proizvođača hrane i pića iz zemlje i regiona, dok se očekuje poseta oko 700 domaćih i 300 profesionalnih kupaca iz više od 15 zemalja.

Sajam su otvorili pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović, ambasadori SAD i Nemačke u Srbiji Meri Vorlik i Volfram Mas.

- “Kulinarija” je ove godine proširena učešćem izlagača iz regiona čije će proizvode proveriti 50 trgovaca, kao i kupci u maloprodajnim lancima i supermarketima u celom svetu - kaže ambasadorka Vorlik .

Ona kaže da je Američka vlada je kroz USAID agrobiznis projekat u prethodne četiri godine pružala finansijsku pomoć da srpski proizvođači povećaju prodaju i izvoz kroz čvrsto pozicioniranje na međunarodnom tržištu.

Ambasador Mas kaže da je uveren da će se napori i aktivnosti nemačke vlade da promoviše i razvija prehrambenu industriju Srbije isplatiti u bliskoj budućnosti.

Prvi dan sajma predviđen je isključivo za susrete proizvođača i kupaca, dok je drugi i treći dan ovog otvoren za posetioce, kada će kuvari poznatih restorana na kreativan način predstaviti izložene proizvode.

Sekcija za dizajn Privredne komore Srbije dodeliće trećeg dana sajma, za najbolje dizajniran proizvod, specijalnu nagradu – besplatan štand na sledećem sajmu "Culinaria".

Sajam organizuje kompanija "Žižgin", uz podršku organizacija USAID – Agrobiznis, GIZ, PKS, SIEPA i Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Sajam “Culinaria fine food”, tradicionalno, sav prihod od ulaznica (cena ulaznice je 150 dinara) donira u humanitarne svrhe. Ove godine sredstva su namenjena Svratištu za decu ulice.