Greek musaka

Izvor: Lepota i zdravlje, 01.Apr.2015, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greek musaka

Potrebno je: - 500 g svinjskog mlevenog mesa, 500 g junećeg mlevenog mesa, plavi paradajz, krompir, 1 l mleka, 100 g brašna, 100 g putera, 2 žumanceta, 150 g kačkavalja, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, peršun, origano, bosiljak, paradajz – 200 g pelata ili 5 velikih svežih plodova, 2 supene kašike paradajz-pirea, muskatni orah, so, šećer, biber. Priprema: - Plavi paradajz isecite popreko i stavite ga u posudu i prelijte vodom, u koju ćete dodati malo soli i sirćeta. - Ostavite da stoji jedan sat (to se radi da bi izgubio gorčinu). Potom ga premažite uljem, stavite u tepsiju i ispecite u rerni dopola. - Oljušteni krompir isečen na kriške dopola ispržite u fritezi ili tiganju. Zatim izdinstajte crni i beli luk i dodajte mleveno meso, pa dinstajte dok tečnost ne ispari, a onda dodajte paradajz (pelat ili narendani svež) i paradajz-pire. - Ostavite da se krčka 10 minuta, a zatim ubacite origano, bosiljak, peršun, šećer, so i biber. - Dno tepsije prekrijte redom krompira, posolite, pa preko njega naređajte patlidžan, ponovo posolite, a zatim stavite polovinu mlevenog mesa. Sledi red patlidžana, pa ostatak mesa. - Pecite 15 minuta na 200 stepeni C, a za to vreme napravite bešamel sos, tako što ćete u šerpu staviti puter, pa kad se istopi, dodajte brašno. - Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine, a potom dodajte muskatni orah, so, biber i dva žumanceta. Dobro izmešajte žicom. - Izvadite tepsiju iz rerne, prelijte musaku sosom, narendajte kačkavalj preko bešamela, vratite tepsiju u rernu i pecite još 15-20 minuta. Razgovarala: Brankica Treskavica Foto: Mladen Sekulić Info: TAVERNA PIATAKIA, www.tavernapiatakia.com, 065/269-69-96

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Greek musaka

Izvor: Svet, 01.Apr.2015

Potrebno je:. 500 g svinjskog mlevenog mesa, 500 g junećeg mlevenog mesa, plavi paradajz, krompir, 1 l mleka, 100 g brašna, 100 g putera, 2 žumanceta, 150 g kačkavalja, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, peršun, origano, bosiljak, paradajz – 200 g pelata ili 5 velikih svežih plodova, 2...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.