Dan grada Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2019, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan grada Novog Sada

Davne 1748. naš grad je dobio slobodu, današnji naziv, status grada, mogućnost za ekonomski i kulturni napredak, a desile su se i mnogobrojne promene.

Prvog februara proslavlja se dan kada su stanovnici varoši "Petrovaradinski šanac" dobili povlastice, odnosno privilegije.

Građani su 1748. godine, za 80 hiljada rajnskih forinti otkupili, od carice Marije Terezije status slobodnog grada i time omogućili njegov brži razvoj, do tada sputavan županijskom i vojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlašću.

A u starim zapisnicima i zakletvama stoji „da je stigao carski izaslanik, to je bio baron Međanski koji je došao i doneo Elibertacionu diplomu i u ime carice i kraljice započeo taj izborni postupak da se izabere to prvo rukovodstvo grada", kaže dr Agneš Ozer muzejski savetnik u Muzeju grada Novog Sada.

Carskim potpisom ispod Povelje Novi Sad stiče status Grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice "domaćih" građana i građanki, pravo da donese gradski Statut i ubira porez. A 271 godinu kasnije, koliko je postigao Novi Sad?

„Ja mislim da je Novi Sad, razvoj Novog Sada, ja ću upotrebiti reč koja nije bas adekvatna ali spektakularan je razvoj Novog Sada, kad pogledate neka druga naselja ili neke druge gradove i u ovom okruženju, a i možda malo šire", kažu sugrađani.

„Evo sad sam bio u muzeju, ima jedna divna izložba, možete otići i tamo da vidite, gde god da se okrenete, gde god da se malo zagrebe ima divnih stvari, volim ovaj grad, 50 godina sam ovde i tako", kažu sugrađani..

Pre 271 godinu u Statutu grada Novog Sada tada proglašenog slobodnog grada je između ostalog pisalo da građani, stanovnici Novog Sada treba da brinu o čistoći svog grada, da se brinu o njegovom uređenju, da neguju i čuvaju ono što imaju.

Danas, njegovi stanovnici i dalje vode računa o tome da on bude čist, lep i iznad svega jedan kulturan evropski grad.



 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obeležavanje Dana Novog Sada, dodela nagrada

Izvor: RTS, 01.Feb.2019

Novi Sad obeležava Dan grada, kada je pre 271 godinu proglašen slobodnim kraljevskim gradom u okviru Austrougarskog carstva i kada je Marija Terezija Novom Sadu dala današnje ime. . U Srpskom narodnom pozorištu održana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.