Tači protiv Tačija

Izvor: RTS, 29.Okt.2010, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači protiv Tačija

Kosovo pred vanrednim izborima. Glasanje o poverenju vladi Hašima Tačija u utorak. Izbori već u decembru. DSK se raspada. Kurti u usponu.

Politička kriza na Kosovu dostigla je vrhunac, pošto je za utorak zakazana sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o poverenju vladi Hašima Tačija. Ako inicijativa dobije podršku, vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani sredinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << decembra.

Hašim Tači ruši sopstvenu vladu, u pokušaju da što bolje iskoristi očiglednu krizu u rivalskim strankama - Demokrstakom savezu Kosova Fatmira Sejdijua i Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Posle silnog natezanja, predsednik kosovske skupštine i vršilac dužnosti predsednika Jakup Krasnići zakazao je sednicu parlamenta za utorak sa svega jednom tačkom dnevnog reda - izjašnjavanje o poverenju vladi Hašima Tačija, koja je ionako desetkovana posle ostavki ministara iz redova DSK-a.

Inicijativa o glasanju o poverenju vladi dobila je neophodnu podršku, zahvaljujući glasovima dvojice poslanika Tačijeve stranke. Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi pokrenula je Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, a podržali su je Demokratski savez Dardanije (DSD) Nedžata Dacija i Samostalna liberalna stranka (SLS).

Politička kriza na Kosovu traje već mesecima, ali je sudbina "neprirodne koalicije" Tačija i Sejdijua konačno zapečaćena, kada je kosovski ustavni sud doneo odluku prema kojoj lider DSK-a ne može istovremeno obavljati funkcije predsednika partije i države.

Sejdiju je, ubrzo posle toga, podneo ostavku, da bi nedelju dana kasnije iz vlade istupili i svi njegovi ministri, te Kosovo približili vanrednim izborima.

Problem u organizovanju izbora ne bi bio preveliki da se DSK nije podelio na pristalice Fatmira Sejdijua i Ise Mustafe, dok je, istovremeno, sin osnivača stranke Ibrahima Rugove, Uka, sa još grupom političara, formirao frakciju "DSK - Ibrahim Rugova".

Suočen sa očiglednim raspadom stranke, Sejdiju je želeo da izbore odloži do proleća, što je umalo uspeo prošle sedmice, ali se Tači, u međuvremenu, predomislio i odlučio da odmah materijalizuje očiglenu prevagu na lokalnoj političkoj sceni.

Sa velikim problemima suočava se i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, jer lider te stranke iz pritvora Haškog suda očekuje ponovljeno suđenje za ratne zločine, a njegov brat Daut, koji je u međuvremenu preuzeo rukovođenje strankom, ne može da računa na ozbiljnije rezultate.

Moguće iznenađenje na izborima mogao bi predstavljati pokret za samoopredeljenje "Vetevendosje" (Samoopredeljenje) Aljbina Kurtija, čija je popularnost, doduše, pred početak kampanje, u nedostatku kakvih valjanih političkih opsiva, dostigla velikih 25 odsto biračkog tela.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo: Sednica o nepoverenju vladi

Izvor: B92, 29.Okt.2010

Priština -- Skupština Kosova će u utorak, 2. novembra, raspravljati o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi koji je podnela Alijansa novo Kosovo... Sednica parlamenta zakazana jer je Alijansa novo Kosovo obezbedila dovoljan broj potpisa za početak procedure izglasavanja nepoverenja vladi...Šef...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.