Spomen-ploča ruskim lekarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen-ploča ruskim lekarima

BEOGRAD -

Spomen-ploča zahvalnosti ruskim lekarima i medicinskim sestrama koji su pomogli srpskom narodu u ratovima 1912-1917. godine otkrivena je danas na zgradi Srpskog lekarskog društva u Beogradu.

Spomen-ploču su otkrili ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Vasiljevič Konuzin i predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović, u prisustvu ministra zdravlja Srbije Zorana Stankovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Početkom 20. veka, Srbija i srpski narod poneli su teret mnoštva nesreća i stradanja, a sukobi su odneli milione ljudskih života", izjavio je Konuzin posle otkrivanja spomen-ploče i polaganja venaca, podsetivši da se u naredne tri godine navršava 100 godina od početka dva balkanska rata i Prvog svetskog rata.

Ambasador Konuzin je napomenuo da se ruski narod s najvećim saosećanjem odnosio prema Srbima, pružajući im svu pomoć.

Prema njegovim rečima, u Srbiju je 1912. godine iz Rusije došao veliki broj lekara i drugog medicinskog osoblja, od kojih su neki ostali da rade po ugovoru i posle balkanskih ratova, a nove misije su nastavile da pristižu ubrzo po izbijanju Prvog svetskog rata.

"Naši pravoslavni prijatelji ni posle skoro 100 godina nisu zaboravili pomoć koji su joj pružili naši lekari", rekao je Konuzin.

Današnji datum, prema njegovim rečima, nije slučajno odabran za otkrivanje spomen-ploče i polaganje venaca jer je upravo na ovaj dan 1914. godine u Srbiju stigla prva medicinska misija iz inostranstva, i to baš ruska.

"To je tradicija između naših naroda, tradicija uzajamnog pružanja pomoći", kazao je Konuzin.

On je podsetio i na činjenicu da je 1999. u Srbiji bila razmeštena bolnica ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koja je primala ranjene i bolesne s Kosova tokom vazdušne operacije NATO.

Stanković je, u ime Srbije i srpskog naroda, izrazio zahvalnost Rusiji.

"Građani Srbije i srpski narod izražavaju zahvalnost za svu pomoć koju ste nam pružili, pružate i, nadam se, pružaćete i u budućnosti", rekao je ministar zdravlja, izvinjavajući se, istovremeno, "što je bilo potrebno ovoliko vremena za izražavanje te zahvalnost".

Čolović je istakao da je Rusija vekovima pristizala u pomoć Srbiji u teškim situacijama i pružala vojnu, ekonomsku, političku, diplomatsku i sve druge vrste pomoći.

On je podsetio i da su ruski dobrovoljci u Srbiju dolazili u vreme Prvog srpskog ustanka (1807-1810), u vreme prvog tursko-srpskog rata (1876) i drugog tursko-srpskog rata (1877-1878), u kojem je učestvovala i Rusija.

Posle otkrivanja spomen-ploče, vence su položili ambasador Konuzin, akademik Čolović i predstavnik Ministarstva odbrane pukovnik dr Jovan Maksić.

Za vreme Balkanskih oslobodilačkih ratova 1912-1913, u Srbiji je radilo osam medicinskih misija, uglavnom hirurških, a za vreme Prvog srpskog rata pet misija.

Na Solunskom frontu dejstvovala je jedna ruska misija, sve do početka Oktobarske revolucije.
Pogledaj vesti o: Aleksandar Konuzin,   Zoran Stanković

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd: Otrkivena spomen-ploča ruskim lekarima

Izvor: S media, 24.Sep.2011

Predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović i ruski ambasador Aleksandar Konuzin otkrili su danas u Beogradu spomen-ploču ruskim lekarima i milosrdnim sestrama koji su pomagali srpski narod u ratovima 1912-1917. godine. ..Spomen-ploča otkrivena je na zgradi Srpskog lekarskog društva u...

Nastavak na S media...

Otrkivena spomen ploča ruskim lekarima u Beogradu

Izvor: Blic, 24.Sep.2011

Predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović i ruski ambasador Aleksandar Konuzin otkrili su danas u Beogradu spomen ploču ruskim lekarima i milosrdnim sestrama koji su pomagali srpski narod u ratovima 1912-1917. godine...Spomen-ploča otkrivena je na zgradi Srpskog lekarskog društva u Ulici...

Nastavak na Blic...

Spomen-ploča ruskim lekarima

Izvor: RTS, 24.Sep.2011

Na zgradi Srpskog lekarskog društva u Beogradu otkrivena spomen-ploča ruskim lekarima i medicinskim sestrama koji su pomogli srpskom narodu u ratovima od 1912. do 1917. godine. Na današnji dan 1914. godine u Srbiju stigla prva medicinska misija iz inostranstva, i to iz Rusije. ..Ambasador Rusije u...

Nastavak na RTS...

SPOMEN-PLOČA U ZNAK ZAHVALNOSTI RUSKIM LEKARIMA

Izvor: Kurir, 24.Sep.2011

BEOGRAD - Spomen-ploča zahvalnosti ruskim lekarima i medicinskim sestrama koji su pomogli srpskom narodu u ratovima 1912-1917. godine otkrivena je na zgradi Srpskog lekarskog društva u Beogradu...Spomen-ploču su otkrili ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Vasiljevič Konuzin i predsednik Srpskog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.