Rodić u poseti Italiji

Izvor: RTS, 14.Apr.2014, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodić u poseti Italiji

Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić boravi u zvaničnoj poseti Rimu gde se sastao sa italijanskom kolefinicom Robertom Pinoti sa kojom je razgovarao o unapređenju saradnje.

Tokom sastanka dvoje ministara konstatovano je da je odbrambena saradnja dve zemlje razvijena, posebno u oblasti školovanja i usavršavanja, vazduhoplovstva, obaveštajno-izviđačke delatnosti, vojnomedicinske saradnje, obuke specijalnih jedinica, saopštilo je Ministarstvo.

Takođe, saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je razvijena i u akciji uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava gde je italijanska finansijska kontribucija iznosila 200 hiljada evra, navodi se u saopštenju.

Kao mogućnost za dalje unapređenje saradnje ministar Rodić istakao je zainteresovanost za zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama UN i Evropske unije, vojnoekonomsku saradnju, kao i razmenu iskustava po pitanju bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja EU.

Tim povodom, naglasio je da je Ministarstvo odbrane ispunilo sve obaveze predviđene akcionim planovima za ispunjavanje preporuka Evropske komisije, a kao prioritete u narednom periodu naveo je "unapređenje administrativnih kapaciteta za aktivniju saradnju u okviru Zajedničke bezbednosne odbrambene politike, učešće u operacijama EU za upravljanje krizama i razvoj zajedničkih projekata sa Evropskom odbrambenom agencijom".

Tokom zvanične posete Republici Italiji, ministar Rodić prisustvovao je i promociji knjige „Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča", gde je istakao da obeležavanje 100 godina od završetka Velikog rata ima ogroman značaj za Republiku Srbiju, ali i proces pomirenja i ujedinjenja Evrope.

"Današnjim zajedničkim podsećanjem želimo da ohrabrimo sve narode da se zajednički angažuju na izgradnji sigurnijeg i bezbednijeg okruženja", rekao je ministar Rodić ističući da zajednički cilj treba da budu prosperitet i blagostanje, ali da godine stradanja i uloga malih ljudi u ostvarivanju velikog sna o humanijem svetu ne smeju da budu zaboravljeni.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ima prostora za unapređenje odnosa sa Italijom

Izvor: Mondo, 14.Apr.2014

Ministar odbrane Nebojša Rodić ocenio je na sastanku s italijanskom koleginicom Robertom Pinoti, da ima prostora za..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.