Raste prodaja automobila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2011, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste prodaja automobila

BERLIN -

Prodaja putničkih automobila u svetu naredne godine će porasti četiri odsto, na 68 miliona vozila sa predviđenih 65,4 miliona ove godine, saopštio je nemački savez auto industrije (VDA).

Rastu prodaje će najviše doprineti povećana potražnja u Sjedinjenim Američkim Državama, koja bi, prema proceni VDA, 2012. mogla da poraste pet odsto, na 13,4 miliona vozila.

"Uticaj visoke nezaposlenosti i otežavajućih uslova na tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nekretnina na tamošnju tražnju automobila je očigledno manji nego što su mnogi smatrali", naveo je predsednik VDA Matias Visman.

Savez u Nemačkoj očekuje stagnaciju prodaje na oko 3,1 miliona vozila.

U južnoj Evropi koja se suočava sa slabim privrednim rastom i merama štednje zbog dužničkih problema, tražnja automobila će sigurno opasti, prenela je novinska agencija Rojters.

Visman takođe predviđa da će svetska prodaja teških teretnih automobila naredne godine porasti sedam odsto na 3,3 miliona vozila, naročito zahvaljujući potražnji u Japanu, Rusiji i SAD.

VDA prognozira da će proizvodnja putničkih automobila u Nemačkoj ove godine porasti sedam odsto, na rekordnih više od 5,9 miliona vozila, ali za naredne godine, međutim, predviđa stagnaciju.

Produkcija nemačkih fabrika automobila u inostranstvu bi ipak trebalo da nastavi sa rastom.

"Biće otvorene nove fabrike, prošireni kapaciteti. Van Nemačke, najznačajnija lokacija za proizvodnju naših automobila je Kina", rekao je Visman.

Nemačka automobilska industrija, uključujući kooperatne trenutno, prema podacima VDA, zapošljava 730.000 ljudi. To je za 23.600 ljudi više nego pre godinu dana.

U narednoj godini broj zaposlenih bi, prema Vismanu, trebalo da ostane bez značajnijih promena.

Nemačka je najveća tržište automobila u Evropi i u toj zemlji radi nekoliko značajnih fabrika automobila, uključujući i najvećeg proizvođača putničkih vozila na Kontinentu - Folksvagen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina: broj vozila premašio 223 miliona

Izvor: AutoBlog, 04.Dec.2011

Prema podacima prikupljenim do kraja novembra, broj motornih vozila u Kini je premašio 223 miliona, a 104 miliona su automobili. U prvih 11 meseci ove godine, broj motornih vozila u Kini je porastao za 16.28 miliona, a od toga je 13.61 miliona automobila. U Kini u 14 gradova ima više od milion automobila,...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.