Program tribina na 43. Festu

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2015, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program tribina na 43. Festu

Fest nije samo smotra filmova, već i mesto na kojem ljubitelji i stvaraoci filma mogu da se povežu i diskutuju na razne teme vezane za sedmu umetnost, a na ovogodišnjem, 43. izdanju festivala biće organizovano nekoliko tribina.

U maloj sali Doma omladine Beograda već u nedelju u 10,30 sati održava se tribina "Microwave" posvećena snimanju mikrobudžetnih filmova i istoimenoj programskoj celini. U okviru tribine biće posebno predstavljena koncepcija "Garažnog filma".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Učesnici su autori Milutin Petrović, Saša Radojević, Tamara Drakulić, Jelena Marković, Ivan Jović, Luka Bursać, Danilo Lola Ilić i producent Ivica Vidanović, a moderator je selektor Festa Mladen Đorđević. Za 2. mart najavljena je tribina "Serijski filmovi za novo doba".

Poslednjih godina neki serijski programi doživljavaju sasvim opravdano ogroman uspeh kod inače kritički nastrojene publike. Neke produkcije sada već poslovično podižu standarde iz sezone u sezonu, a sve veći broj filmskih reditelja, producenata, glumaca ... snima tv serije.

Da li je odstupanje od poznatih standarda tv programa jedini razlog uspeha serija poput: Breaking Bad, True Detective, Fargo, Olive Kitteridge, The Following... O tome će razgovarati reditelji Igor Mirković (iz Hrvatske) i Darko Bajić, a moderator je Nikola Popević, urednik RTS-a.

Tribina "Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike" 3. marta biće posvećena promociji istoimene knjige autora Dragana Jovićevića i Jovana Ristića, u izdanju Filmskog centra Srbije. Knjiga se bavi pregledom srpske filmske scene, danas i kroz istoriju, kada je reč o filmskoj fantastici.

Učesnici tribine su Jovićević i Ristić, urednik izdavačke delatnosti u FCS Miroljub Stojanović i reditelj Đorđe Kadijević.

Na tribini "Granice" 4. marta učesnici će pričati o sopstvenim iskustvima kreiranja programa subverzivnog filma, čije prisustvo na Festu datira od samih početaka ovog festivala. Zašto su ovakvi filmovi kontinuirano prisutni na Festu, da li su selektori imali probleme zbog postavke ovakvih programa, kakva su bile reakcije javnosti… razmotriće nekadašnji umetnički direktor i selektor Miroljub Vučković, reditelji Luka Bursać i Maja Miloš, a moderator je Ivan Velisavljević.

Na programu su i tribine "Pjer Paolo Pazolini" 5. marta, na dana kada je rođen kontroverzni italijanski reditelj Pazolini (5.mart 1922 - 2.novembar 1975.), zatim "Trils end kils" 6. marta na temu savremenog žanrovskog filma kod nas i u svetu, "Specijalizovani i filmski festivali opšteg pravca" 7. marta i poslednjeg dana Festa, 8. marta, tribina pod naslovom "Srpska filmska završnica".
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Program tribina na 43. Festu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2015

Fest nije samo smotra filmova, već i mesto na kojem ljubitelji i stvaraoci filma mogu da se povežu i diskutuju na razne teme vezane za sedmu umetnost, a na ovogodišnjem, 43. izdanju festivala biće organizovano nekoliko tribina...U maloj sali Doma omladine Beograda već danas u 10,30 sati održava...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.