Posledice seče telefona

Izvor: RTS, 29.Sep.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice "seče" telefona

Trogodišnja devojčica, povređena u sinoćnoj eksploziji u Kosovskoj Mitrovici, puštena na kućno lečenje. U Domu zdravlja u Gračanici tvrde da je zbog prekinutih telefonskih veza jedan pacijent umro, pošto nije mogao da pozove Hitnu pomoć.

Devojčica koja je povređena u sinoćnoj eksploziji u severnom delu Kosovske Mitrovice , oseća se dobro i puštena je na kućno lečenje.

Trogodišnja A.K. povređena je u eksploziji se dogodila na krovu zgrade iznad stana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kojem je devojčica bila.

Meta napada, prema nepotvrđenim informacijama, bila je antena kosovskog operatera mobilne telefonije koju koriste Albanci, a postavljena je iznad stana u ulici Džona Kenedija čiji je vlasnik Srbin, pripadnik Kosovske policijske službe.

Osuđujući incident, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da ne bi trebalo da se spekuliše o mogućim motivima, ali da je neprihvatljivo na takav način rešavati probleme.

Prema njegovim rečima, s druge strane treba imati razumevanja što se Srbi na Kosovu osećaju ugroženim nakon uništavanja opreme "Telekoma Srbije" južno od Ibra.

"Kad god su kosovski Albanci nasilno uništavali bazne stanice, uvek je usledila reakcija. Mnogi u severnom delu Kosovske Mitrovice imaju rođake južno i prekid komunikacija izgleda zastrašujuće u 21 veku", rekao je Ivanović i dodao da jedno nasilje stvara drugo nasilje. 

"Treba prestati sa jednostranim potezima i pustiti da se situacija smiri, da probamo da uđemo u te pregovore o pitanjima koja su bitna za svakodnevni život", rekao je Ivanović.

Stanari zgrade u severnoj Mitrovici, koji su veći deo noći posle eksplozije proveli na ulici, rekli su novinarima da su u više navrata peticijom tražili da se antena ukloni sa krova zgrade, ali da vlasnik stana, koji je kako kažu, izdao u zakup prostor na krovu zgrade, to nije hteo da uradi. 

"Stan koji se nalazi ispod antene značajno je oštećen. U stan use nalazila četvoročlana porodica", rekao je potpukovnik Ergim Medić, zamenik regionalnog direktora KPS-a.

Iz Doma zdravlja u Gračanici saopšteno je da je jedan pacijent iz centralnog Kosova umro jer, zbog isključivanja telefonskog signala u srpskim sredinama na Kosovu, nije mogao da na vreme pozove hitnu službu.

Kako navode u Domu zdravlja, pacijent M.D. (76) umro je juče u 17.10 i "prva je žrtva nasilnog i nečovečnog isključenja telefona".

Južno od Ibra Srbi već treći dan nemaju signal srpskog operatera.  Vlasti Kosova uništile su bazne stanice "Telekoma Srbija", pa je signal srpskog operatora dostupan samo na severu pokrajine.

Najteža situacija je u Kosovskom Pomoravlju, gde je oko 30.000 Srba bez signala mobilne i fiksne telefonije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva "žrtva" isključivanja telefona

Izvor: B92, 29.Sep.2010

Gračanica -- Pacijent M.D. (76) preminuo je jer nije mogao da pozove hitnu pomoć zbog isključivanja i uklanjanja antena Telekoma Srbije na Kosovu...On nije mogao da pozove Službu hitne medicinske pomoći 27. septembra, pa je njegova kćerka sledeće jutro lično došla da pozove lekarske ekipe da...

Nastavak na B92...

Srpski odgovor nasiljem na nasilje

Izvor: Danas, 29.Sep.2010

Intenziviranje priprema za dijalog Beograda i Prištine i akcija uništavanja baznih stanica Telekoma Srbije širom Kosova povod su za novu eskalaciju nasilja u opštinama na srpskom severu pokrajine. Ove sedmice dogodile su se tri eksplozije, samo sticajem okolnosti bez ljudskih žrtava. Meta eksplozije...

Nastavak na Danas...

"Ipko" uništen sa 200 grama TNT eksploziva

Izvor: Glas javnosti, 30.Sep.2010, 07:02

KOSOVSKA MITROVICA  - Regionalni portparol Kosovske policijske službe (KPS) Besim Hoti izjavio je da je analizom utvrđeno da je predajnik kosovskog mobilnog operatera "Ipko" uništen sa 200 grama TNT eksploziva...Predajnik je uništen u eksploziji koja se sinoć u 21.40 sati dogodila na krovu zgrade...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.