Počelo spasavanje rudara

Izvor: RTS, 13.Okt.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo spasavanje rudara

U Čileu počelo izvlačenje rudara, koja su već dva meseca zarobljena u rudniku San Hoze, prvo izvlačenje kapsule trajalo je 16 minuta. Akcija će trajati nekoliko dana i do sada su izvučena trojica rudara.

Tridesetjednogodišnji Čileanac Florensio Avalos prvi je izvučen na površinu zemlje iz rudnika San Hoze, gde je sa još tridesetvojicom kolega bio zatrpan dva meseca. Do sada su izvučena trojica rudara.

Prethodno je u okno na 625 metara dubine spušten jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << član spasilačke ekipe da pomogne u izvlačenju. Akcija će trajati nekoliko dana a pored porodice i rođaka, spasavanju rudara prisustvuje i predsednik Čilea Sebastijan Pinjera.

Prvo izvlačenje kapsule trajalo je 16 minuta. Metalnim cevima osigurano je 96 metara probušenog otvora, da ne bi došlo do njegovog urušavanja prilikom akcije spasavanja.

U izvlačenju učestvuje 16 posebno obučenih spasilaca, pripadnika čileanskih specijalnih snaga. Rudari na sebi imaju džempere, zbog razlike u temperaturi od oko 90 stepena i tamne naočare da ne bi oštetili vid.

Posle medicinskog pregleda rudare smeštaju u bolnice na detaljne analize jer su postavili svetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom. Na dubini od 625 metara bili su od petog avgusta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izvučena 4 čileanska rudara

Izvor: Šumadija Press, 13.Okt.2010

Čileanac Florensio Avalos prvi je, od 33 rudara koji se pod zemljom nalaze od 5. avgusta, koji je rano jutros izvučen na površinu zemlje.

Nastavak na Šumadija Press...

Izvučena sedmorica čileanskih rudara!

Izvor: Blic, 13.Okt.2010

Sedmorica od 33 rudara koja su zarobljena dva meseca u urušenom rudniku u Čileu konačno su jutros izvučena na površinu, kada je počela operacija spasavanja, preneo je AFP. ..Čileanac Florensio Avalos (31) prvi je od zarobljenih rudara koji je rano jutros izvučen na površinu zemlje...Prethodno...

Nastavak na Blic...

Izvučena devetorica čileanskih rudara!

Izvor: Blic, 13.Okt.2010

Devetorica od 33 rudara koja su zarobljena dva meseca u urušenom rudniku u Čileu konačno su jutros izvučena na površinu, kada je počela operacija spasavanja, preneo je AFP. ..Čileanac Florensio Avalos (31) prvi je od zarobljenih rudara koji je rano jutros izvučen na površinu zemlje. (Galeriju...

Nastavak na Blic...

Izvučeno 11 čileanskih rudara!

Izvor: Blic, 13.Okt.2010

Jedanaestorica od 33 rudara koja su zarobljena dva meseca u urušenom rudniku u Čileu konačno su jutros izvučena na površinu, kada je počela operacija spasavanja, preneo je AFP. ..Čileanac Florensio Avalos (31) prvi je od zarobljenih rudara koji je rano jutros izvučen na površinu zemlje. (Galeriju...

Nastavak na Blic...

Milioni prate izvlačenje čileanskih rudara

Izvor: VOA, 13.Okt.2010

Spasilačke ekipe izvlače jednog po jednog rudara iz jame rudnika San Hoze, u Čileu, u kojoj su zatrpani od 5. avgusta.

Nastavak na VOA...

Čile: Izvučeno 30 rudara

Izvor: B92, 14.Okt.2010, 01:30

Santjago -- Na površinu do sada izvučeno 30 od 33 rudara, koji su duže od dva meseca zatrpani u rudniku San Hoze u Čileu na dubini od 600 metara...Spasilačke ekipe prema planu, na svakih sat vremena izvlače po jednog rudara, pa bi tako akcija spasavanja mogla ukupno da traje 48 sati...Tridesetjednogodišnji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.