Pobeda levice u Litvaniji

Izvor: RTS, 15.Okt.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda levice u Litvaniji

Na parlamentarnim izborima u Litvaniji pobedila opoziciona levica. Birači kaznili dosadašnju Vladu zbog oštrih mera štednje.

Litvanci, ogorčeni zbog četvorogodišnjih mera štednje, juče su na parlamentarnim izborima podržali opozicionu levicu i na taj način kaznili konzervativnu vladu Abdrijusa Kubilijusa, javile su agencije.

Prema delimičnim rezultatima glasanja, Radnička partije koju predvodi Viktor Uspaskič, evroposlanik i kontroverzni biznismen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ruskog porekla, dobila je podršku 32,45 odsto birača.

Socijaldemokratska stranka koju vodi Algirdas Butkevicijus, bivši ministar finansija i saobraćaja, osvojila je 19,6 odsto glasova. 

Konzervativna stranka odlazećeg premijera Kubilijusa dobila je podršku 10,9 odsto birača, a opoziciona partija desnice Red i pravda dobila je 9,35 odsto glasova.

Kako se predviđa, Radnička i Socijaldemokratska partija bi mogle, uz podršku još jedne stranke, da formiraju buduću vladu.

Drugi krug izbora, predviđen za 28. oktobar, možda će biti neophodan, ali na ranijim izborima drugi krug nikada nije bitno uticao na konačni rezultat.

Opozicione stranke su u predizbornoj kampanji obećavale da će povećati minimalnu platu na 437 evra, uvesti progresivni porez na dohodak i poboljšati odnose s Rusijom. Za socijaldemokrate je i uvođenje evra kao valute prioritet.

Odnosi s Rusijom nategnuti su zbog zahteva za reparacije za 50 godina sovjetske okupacije i pravnog postupka protiv ruskog Gasproma koji, po oceni Viljnusa, suviše naplaćuje gas Litvaniji.

Budžet za iduću godinu, koji je pripremila odlazeća vlada, ne pruža mnogo manevarskog prostora pobednicima na izborima. Predstoji im i skupa i važna uloga, a to je polugodišnje predsedavanje EU koje Litvanija preuzima u julu 2013.

Istovremeno, na referendumu koji nema obavezujući karakter, Litvanici su se masovno izjasnili protiv izgradnje nuklearne elektrane, bez obzira što bi to državi obezbedilo enegetsku nezavisnost. 
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Litvaniji levica osvojila većinu

Izvor: NaDlanu.com, 15.Okt.2012

VILJNUS, 15. oktobra 2012. (Beta-AP/AFP) - Litvanci, ogorčeni zbog četvorogodišnjih mera štednje, u nedelju su na parlamentarnim izborima podržali opozicionu levicu i na taj način kaznili konzervativnu vladu Abdrijusa Kubilijusa, javile su agencije... VILJNUS, 15. oktobra 2012. (Beta-AP/AFP) -...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.