POČELA SEDNICA BOŠNJAČKOG VEĆA

Izvor: Kurir, 05.Dec.2010, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČELA SEDNICA BOŠNJAČKOG VEĆA

NOVI PAZAR - Sednica Bošnjačkog nacionalnog veća, čije formiranje nisu priznali nadležni državni organi, počela je danas u Novom Pazaru, a čelnici Veća najavili su da više neće pregovarati oko konstituisanja tog tela.

Sednicu je zakazala Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), koju predvodi glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. Na sednici nema predstavnika ostale dve bošnjačke liste koje su osvojili mandate na izborima za manjinske savete u junu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />Na tim izborima BKZ je osvojila 17 od 35 mandata. Listi BKZ prišla su i dva odbornika Bošnjačkog preporoda, pa je ta lista formirala Bošnjačko nacionalno veće, ali to ne priznaju ostale dve liste, kao ni nadležni državni organi.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Mevlud Dudić rekao je na početku današnje sednice da 19 većnika sa dve izborne liste imaju legitimitet za rad u punom kapacitetu.

Dudić je ocenio da BNV ima većinu za legitiman rad.

"Prisutno je 19, od ukupno 35 članova, što znači da imamo većinu za rad u punom kapacitetu. Od danas nema pregovora, jer se preostalih 16 većnika nije odazvalo pozivu da se uključe u rad Veća", rekao je Dudić.

Medijima je omogućeno da prate samo početak sednice, a najavljeno je da će nakon njenog završetka biti izdato saopštenje za javnost.

BKZ je na junskim izborima osvojila 17 mandata, Bošnjačka lista (BL) Sulejmana Ugljanina 13, a Bošnjački preporod (BP) Rasima Ljajića pet mandata. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava letos nije priznala sednicu na kojoj su 17 kandidata BKZ, uz podršku dvojice sa liste BP, proglasili da je BNV konstituisano.

Bošnjački preporod smatra da su dvojica kandidata sa njene liste prisvojili mandate, odnosno da se ne nalaze na listi pet izabranih većnika, koliko je ta lista osvojila na izborima. Prethodnih nekoliko meseci su pod pokroviteljstvom OEBS i uz prisustvo ministra za ljudska i manjinska prava vođeni pregovori čiji je krajnji cilj trebalo da bude učešće sve tri izborne liste u radu BNV.

Odbor za zakonodavna pitanja Skupštine Srbije je trebalo da se izjasni o Članu 98. Zakona o nacionalnim savetima, odnosno vlasništvu nad spornim mandatima.

Poslednji termin za formiranje BNV ističe sutra kada je bio najavljen i sastanak predstavnika sve tri liste i Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Beogradu.

Nakon današnje izjave Dudića učešće BKZ na tim razgovorima dovedeno je u pitanje.

Predstavnici Bošnjačke liste i Bošnjačkog preporoda, Esad Džudžević i Seadetin Mujezinović, potvrdili su svoje učešće na sutrašnjim pregovorima.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić za rad Veća punim kapacitetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010

NOVI PAZAR -..Glavni muftija Muamer Zukorlić, koji je bio nosilac izborne liste Bošnjačka kulturna zajednica na junskim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, pozvao je danas većnike Bošnjačke liste i "preostale većnike" sa liste Bošnjački preporod da zauzmu mesta u već formiranom Bošnjačkom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zukorlićevo Bošnjačko veće nastavlja po svome

Izvor: S media, 05.Dec.2010

Nema više pregovora o formiranju BNV, tvrdi Mevlud Dudić, predsednik veća koje državni organi ne priznaju...Juče je u Novom Pazaru održana sednica Bošnjačkog nacionalnog veća, koje ne priznaju nadležni državni organi, i time je eventualni nastavak razgovora predstavnika sve tri bošnjačke...

Nastavak na S media...

Mešihat šalje pomoć Kraljevu

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 18:40

Novi Pazar -- Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, dostaviće Kraljevu pomoć u hrani u vrednosti od 700.000 dinara... Mešihat je odlučio i da se pokrene akcija prikupljanja pomoći za porodice čije su kuće poplavljene u Brodarevu i drugim naseljima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.