Ovo će vam ulepšati dan

Izvor: Mondo, 19.Sep.2014, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo će vam ulepšati dan

Dobra vest stiže iz Kine. Trojke pandi koje su po rođenju proglašene za svetsko čudo, progledale su, skroz su živahne i neodoljive...

Foto: screenshot/YouTube

Tri male pande, jedine trojke na svetu ove ugrožene vrste koje su preživele, otvorile su oči prvi put nakon više od mesec dana od rođenja u kineskom zoo vrtu u Guangdžou.

Njihov dolazak na svet, krajem jula, pozdravljen je kao "novo svetsko čudo" s obzirom da je smrtnost kod mladunčadi pande >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << velika.

Video snimak zoo vrta prikazuje malene pande, koje sada imaju prepoznatljivo crno-belo krzno, kako skiče i gegaju se otvorenih očiju.



"Sve tri pande su otvorile oči i sada su dobro i potpuno zdrave", saopšteno je iz Čimelong safari parka.

Prva je otvorila oči panda koja je rođena druga, a zatim treća, pa na kraju prva.

Kako prenosi AFP, mladunci teže između 2,678 do 2,886 grama.

"Svako od njih počinje da ispoljava svoju ličnost. Treći je, na primer, najživahniji", navodi se u saopštenju zoo vrta.

Sledeći korak u njihovom razvoju biće hodanje.

Vlasti zoo vrta su, takođe, najavili da je konkurs za izbor imena u toku i da će trajati do sredine oktobra.

Za utvrđivanje pola mladunaca treba sačekati da oni malo porastu.

Mama malih pandi, Džusiao ("hrizantemin osmeh"), donela je na svet trojke 29. jula nakon četiri sata mučnog porađanja.

Prvi poznati slučaj trojki džinovske pande zabeležen je 1999. godine, kada je 15-godišnja ženka nakon veštačke oplodnje rodila tri mladunca, od kojih su samo dva preživela.

Pande, čija su staništa u planinama na jugozapadu Kine, imaju vrlo nisku stopu reprodukcije, a ujedno su i ugrožene i zbog sužavanja prirodnog prostora.

U Kini danas živi svega oko 1.600 pandi u divljini.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi pogled na malene pande (FOTO)

Izvor: B92, 19.Sep.2014

Tri male pande, jedine trojke na svetu ove ugrožene vrste koje su preživele, otvorile su oči prvi put nakon više od mesec dana od rođenja u kineskom zoo-vrtu u Guangdžou...Njihov dolazak na svet, krajem jula, pozdravljen je kao "novo svetsko čudo" s obzirom na to da je smrtnost kod mladunčadi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.