File: Moguć status kandidata

Izvor: B92, 27.Mar.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Moguć status kandidata

Brisel -- Moguće je da Srbija krajem godine dobije status kandidata za članstvo u EU, izjavio je uoči posete Srbiji evropski komesar za proširenje Štefan File.

On je dodao da, u slučaju Srbije EU "neće videti potrebu da napravimo razliku između statusa kandidata i početka pristupnih pregovora".

"Lopta je na srpskoj strani", istakao je u intervjuu portalu EuractivSrbija i agenciji Beta, evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komesar za proširenje koji će u utorak doputovati u Beograd na razgovore s visokim srpskim zvaničnicima.

File je objasnio da vlasti u Beogradu zato do kraja godine moraju ispuniti nužne uslove navedene u godišnjem izveštaju Evropske komisije, tako da EK u Briselu izradi povoljno "Mišljenje" i Savetu ministara preporuči davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU i da se ujedno, kako je nagovestio, možda utvrdi i datum početka pristupnih pregovora s Beogradom.

Na pitanje da li je utemeljen određeni optimizam s kojim srpske vlasti govore o mogućnosti da u decembru Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, File istakao da "oni (Srbi) mogu računati da ćemo mi biti što je više moguće od pomoći da ostvare tu ambiciju".

Kompletan intervju Evropskog komesara za proširenje Štefana Filea u Beograd možete pročitati u našoj rubrici Intrervju
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: I kandidatura i pregovori

Izvor: RTS, 27.Mar.2011

U slučaju Srbije moguć istovremeni status kandidata i početak pristupnih pregovora, rekao evropski komesar za proširenje Štefan File...Evropski komesar za proširenje Šstefan File izjavio je uoči posete Beogradu da je moguće da Srbija krajem godine dobije status kandidata za članstvo u EU i...

Nastavak na RTS...

Sa Nikolićem nije moguće stvarati evropsku Srbiju

Izvor: Blic, 27.Mar.2011

BEOGRAD - Vlada Srbije prihvatila je moj dogovor s ministrom Jeremićem i saglasila se sa otvaranjem kancelarije u Briselu. Ta kancelarija nam je važna da bismo stvorili institucionalni i kadrovski kapacitet da u trenutku, kada Srbija postane kandidat za članstvo u EU, privučemo što veću količinu...

Nastavak na Blic...

Srbija-EU: Status kandidata do kraja godine?

Izvor: Deutsche Welle, 28.Mar.2011, 02:21

Srbija ima veliku šansu da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine, a od države i društva zavisi kako će se organizovati u ostvarivanju tog cilja, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.