Umro Miljan Miljanić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2012, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Miljan Miljanić

BEOGRAD -

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i selektor jugoslovenske reprezentacije Miljan Miljanić preminuo je u 82. godini, javlja danas Blic.

Rođen je u Bitolju, 4. maja 1930. godine, u familiji koja je poreklom iz Banjana kod Nikšića u Crnoj Gori.

Miljanić je kao trener Crvene zvezde osvojio deset trofeja i upravo se njegov dolazak na mesto trenera smatra ključnim u istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << našeg najtrofejnijeg kluba. Na "Marakani" je ostao osam sezona i klub koji je do tada bio u senci Partizana doveo do samog vrha evropskog fudbala.

On je napravio revolucionarni zaokret da se Zvezda osloni na svoje snage i već u prvoj sezoni izvršio je potpunu smenu generacija i osvojio peto mesto, isto kao i sezonu ranije.

Real iz Madrida uputio saučešće porodici

Slavni španski fudbalski klub Real iz Madrida uputio je saučešće porodici svog bivšeg trenera Miljana Miljanića, koji je danas preminuo u Beogradu u 82. godini.

"Real Madrid je u žalosti zbog smrti trenera koji je naš klub vodio od 1974. do 1977. godine. Miljanić je u tom periodu osvojio dve titule i jedan Kup, a već u prvoj sezoni osvojio je duplu krunu. Naš klub je vodio na impresivan i profesionalan način", navodi se u saopštenju Madriđana.

Španski "kraljevski klub" podesća da je Miljanić radio još u Crvenoj zvezdi i Valensiji i da je bio selektor i predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije.

"Real Madrid saoseća sa porodicom Miljanić, kojoj izražava saučešće. Miljanić je ostavio dubok trag u našem klubu, i kao čovek i kao stručnjak", stoji u saopštenju madridskog Reala.

Posle toga usledili su brojni uspesi, pobede i trofeji generacije koju je selektirao, a na čijem čelu je bio najbolji fudbaler svih vremena na ovim prostorima Dragan Džajić.

Potom je prešao u Real Madrid sa kojim je osvojio duplu krunu u Španiji, a zatim je trenirao i Valensiju.

Jugoslovensku reprezentaciju je kao selektor vodio na dva šampionata sveta, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine.

Posle toga preuzeo je funkciju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije na kojoj je ostao punih 20 godina, pre nego što se penzionisao 2001. godine. Zbog izuzetnih zasluga za razvoj fudbala u zemlji iste godine proglašen je za doživotnog počasnog predsednika Fudbalskog saveza naše zemlje.

Odlikovan je ordenom za hrabrost, ordenom Nemanje drugog reda i ordenom FIFA za zasluge razvoju fudbala.

Pod okriljem UEFA i FIFA držao je seminare na gotovo svim kontinentima gde se igra fudbal, rame uz rame sa legendama evropskog i svetskog fudbala.

Komemoracija i sahrana u utorak

Komemoracija povodom smrti legendarnog trenera Crvene zvezde i selektora reprezentacije Jugoslavije Miljana Miljanića biće održana u utorak 17. januara od 12 sati u Skupštini Beograda.

Sahrana je istog dana od 14.30 sati u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Knjiga žalosti povodom smrti Miljanića biće otvorena u ponedeljak od 10 sati u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, Terazije 35.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Miljan Miljanić

Izvor: RTV Pink, 13.Jan.2012

. . . Bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i selektor reprezentacije Miljan Miljanić umro je danas u Beogradu, u 82. godini. . .

Nastavak na RTV Pink...

Umro Miljan Miljanić

Izvor: Beta, 13.Jan.2012

BEOGRAD, 13. januara 2012. (Beta) - Bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i selektor reprezentacije Miljan Miljanić umro je u petak u Beogradu, u 82. godini...Miljanić je bio igrač i trener .

Nastavak na Beta...

Umro Miljan Miljanić

Izvor: NaDlanu.com, 13.Jan.2012

BEOGRAD, 13. januara 2012. (Beta) - Bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i selektor reprezentacije Miljan Miljanić umro je u petak u Beogradu, u 82. godini... BEOGRAD, 13. januara 2012. (Beta) - Bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije i selektor reprezentacije Miljan Miljanić umro...

Nastavak na NaDlanu.com...

Kvoterbek San Franciska istetovirao krst sa četiri ocila

Izvor: Blic, 14.Jan.2012, 16:05

Kada je neko glavni igrač San Francisko Fortinajnersa, onda može da se smatra da je uspeo u životu, jer je u pitanju jedan od najpopularnijih klubova u Americi koji je, pritom, pet puta osvojio Superboul. A upravo je glavni igrač te ekipe rešio da istetovira krst sa četiri ocila...U pitanju je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.