Program Mladi duh Evrope na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program "Mladi duh Evrope" na Paliću

Na Festivalu evropskog filma Palić, u okviru programa "Mladi duh Evrope" biće prikazano 10 filmova koji će, kako navodi selektor Petar Mitrić, "publiku uvesti na nepoznate i nesigurne teritorije".

"Mladi duh Evrope je od nastanka zamišljen kao program koji otkriva nove tendencije u evropskoj kinematografiji i publiku uvodi u nepoznate i nesigurne teritorije. Pobunjenički duh ove selekcije usmeren je protiv svake vrste konzumerizma i dopadljivog u umetnosti i kao takav nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavlja stvarnost kroz fer odnos između autora i publike", stoji u saopštenju.

Program će otvoriti debitantsko ostvarenje „Kraj leta" (End Of Summer) Johana Johansona (Jóhann Jóhannsson), najznačajnijeg živog savremenog kompozitora, koji je dobitnik Zlatnog globusa za muziku za film „Teorija svega" (za koji je takođe nominovan i za Oskara), a koji će biti gost festival.

Pored njega, tu čast će imati i Mark Rider (Mark Reeder), koji će u dokumentarnog filmu "B film: Požudan i zdrav u Zapadnom Berlinu" (B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin) kao glavni lik i narator predstaviti umetničku scenu Zapadnog Berlina tokom fantastiče divlje dekade – 1979-1989.

"B-Film je dokumentarac o muzici, umetnosti i haosu u Divljem Zapadnom Berlinu osamdesetih: grad oivičen zidom koji je postao kreativni melting pot za posebne vrste sub i pop kulture, privlačeći ingeniozne diletante kao i svetske zvezde, kao što je na primer Nik Kejv", navodi se u saopštenju Festivala evropskog filma Palić.

Ovogodišnja selekcija je posvećena i talentovanom slovačkom reditelju Vladimiru Mičuhu (Vladimír Mičúch) poznatom pod pseudonimom Aramisova, koji je iznenada preminuo 19. juna ove godine.

Njegov film "Šta smo radili pre nego što smo zajedno pili kakao" (What We Did Before We Drank Cocoa Together) biće prikazan 21. jula u bioskopu Abazija na otvorenom", kaže o selekciji Mladi duh Evrope selektor Petar Mitrić.

Čast domaće kinematografije ove godine brani Marko Grba Singh čiji kratki dokumentarac "If I had it My Way I Would Never Leave" prati dva imigranta iz Somalije Abdula i Hamzu, koji se kriju u napuštenoj vikendici na Vršačkom bregu.

Filmovi iz selekcije Mladi duh Evrope biće prikazani u bioskopu Abazija, pod otvorenim nebom, ulaz je slobodan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Filmski put u nepoznato

Izvor: SEEcult.org, 04.Jul.2015, 02:51

Festival evropskog filma Palić prikazaće u okviru programa “Mladi duh Evrope” deset filmova koji će, prema rečima selektora Petra Mitrića, “publiku uvesti na nepoznate i nesigurne teritorije”...Selekciju “Mladi duh Evrope” otvoriće film “Kraj leta” (End Of Summer) Johana Johansona...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.