Deripaska tužio KAP

Izvor: RTS, 16.Apr.2014, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deripaska tužio KAP

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica, "En plus grupa" Olega Deripaske, tužila je pred podgoričkim Privrednim sudom KAP i stečajnog upravnika kompanije Veselina Perišića, tražeći da sud odredi privremenu meru zabrane prodaje fabrike dok se otklone nepravilnosti nastale tokom stečajnog postupka.

Predstavnici "En plus grupe" su upozorili na urgentnost donošenja takve odluke, jer je postupak prodaje imovine KAP-a u toku, piše podgorički "Dan".

Pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zastupnik grupe Marko Milanović objasnio je da se suština tužbe odnosi na radnje koje se dešavaju u stečaju, jer ta kompanija nije uspela da zaštiti prava u stečajnom postupku, pa je tužbu podnela kao stečajni poverilac zbog zaštite svojih interesa.

Milanović i njegov kolega Pavle Tripković naveli su da je "En plus grupa" u stečajnom postupku podnela deset prigovora, ali su svi bez izuzetka odbačeni, a stečajni sudija i predsednik Privrednog suda Dragan Rakočević ih je, prema rečima Milanovića, razmatrao tek posle dodatnih prigovora.

Tvrdi da je "En plus grupa" dobila odgovore na prigovor četiri meseca nakon podnošenja, umesto nakon pet dana, kako je predviđeno zakonom i naglašava da su neki postupci u vezi sa prigovorima okončani.

O svim prigovorima je odlučeno tek nakon što je podnet kontrolni zahtev Apelacionom sudu, rekao je Milanović i dodao da je stečajna uprava donela odluku o prodaji KAP-a i pored brojnih neregularnosti.

Advokat Tripković je ukazao da je odlukom o prodaji KAP-a, osim Zakona o stečajnom postupku, prekršen i Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškoj industriji, koji je na snazi.

"To je još jedan od dodatnih razloga zbog kojih parnični sud treba da razmatra tužbu u širem postupku, kako bi bilo sprečeno nezakonito postupanje prvotuženog i kako bi bili zaštićeni interesi poverilaca", rekao je Tripković.

Stečajni upravnik Perišić je naveo da je postupak prodaje imovine stečajnog dužnika uređen Zakonom o stečaju kojim je, između ostalog, propisano i da stečajni poverioci na svaku preduzetu radnju stečajnog upravnika mogu da podnesu prigovor stečajnom sudiji, koji odlučuje o prigovorima - što je i urađeno.

Prema njegovim rečima, drugostepeni sud je odlučivao samo u slučaju kada je traženo izuzeće sudije i kada je postojao prigovor na sastav odbora poverilaca.

Prodaja još nije izvršena, tako da nismo prekršili odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarskometalurškoj industriji, iako je taj zakon u postupku ocene ustavnosti, naglasio je Perišić. Objasnio je da je Zakon o stečaju "leks specijalis" i njime nije predviđena mogućnost određivanja privremene mere.

"En plus grupa" od KAP-a potražuje 43,4 miliona eura, dok Centralnoevropska aluminijska kompanija potražuje 50 miliona, a EPCG 44,9 miliona evra.

Najveći poverilac je Ministarstvo finansija, na čiji je zahtev i uveden stečaj u KAP 8. jula, a stečajna uprava kao najboljeg ponuđača odabrala je nikšićku kompaniju "Uniprom".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Deripaska tužio KAP

Izvor: Blic, 16.Apr.2014

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) "En plus grupa" Olega Deripaske tužila je pred podgoričkim Privrednim sudom KAP i stečajnog upravnika kompanije Veselina Perišića, tražeći da sud odredi privremenu meru zabrane prodaje fabrike dok se otklone nepravilnosti nastale tokom stečajnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.