Poslanik bi Rome poslao na Haiti

Izvor: B92, 20.Maj.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanik bi Rome poslao na Haiti

Prag -- Natpisom na Fejsbuk stranici "Pomoć Haitiju - šaljem 200.000 novih Haićana", koji aludira na Rome u Češkoj, jedan češki poslanik izazvao buru reakcija.

Poslanik vladajuće češke konzervativne Demokratske građanske partije Jirži Šulc, osim na broj Roma u češkoj, aludirao je i na zemljotres koji je 2010. pogodio Haiti.

"Ako pomažemo, onda treba da pružimo temeljnu pomoć", dalja je poruka poslanika koji bi očito da iseli Rome iz Češke na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Haiti.

Prema informcijama češke televizije, ova fotografija je bila na Internetu preko godinu dana. Šulc je televiziji kazao da ne zna ništa o slici, ali da će je skloniti, ako postoji.

U međuvremenu, kako prenose češki mediji, sporna fotografija je sklonjena sa njegovog Fejsbuk profila.

Prema rečima direktora vladine agencije za socijalnu integraciju Roma Martina Simačeka, takve fotografije samo stvaraju tenzije u regionu, posebno misleći na severni deo zemlje, u kome živi veliki broj Roma.

"Radi se o rasističkom napadu na romsku populaciju u Češkoj Republici. Pored toga je neprihvatljivo zbog svega što se dogodilo na Haitiju", rekao je Simaček.

Šulc je već ranije izazvao burne reakcije javnosti zbog rasističkih izjava. Pred regionalne izbore u jesen 2008. on je dao nalog da se izrade plakati sa parolom "Radite Gadčosi (Romski izraz za one koji nisu Romi) da bi nama bilo bolje".

Policija je tada pokrenula istragu, ali ju je obustavila uz obrazloženje da nije počinjeno krivično delo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Češki poslanik bi Rome da iseli na Haiti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2011

PRAG -..Poslanik vladajuće češke konzervativne Demokratske građanske partije (ODS) Jirži Šulc izazvao je burnu reakciju javnosti zbog fotografije koju je objavio na svojoj Fejsbuk-stranici sa natpisom "Pomoć Haitiju - šaljem 200.000 novih Haićana"...Fotografija i potpis aludiraju na razarajući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

ČEŠKI POSLANIK BI ROME DA ISELI NA HAITI

Izvor: Kurir, 20.Maj.2011

PRAG - Poslanik vladajuće češke konzervativne Demokratske građanske partije (ODS) Jirži Šulc izazvao je burnu reakciju javnosti zbog fotografije koju je objavio na svojoj „Fejsbuk-stranici"sa natpisom „Pomoć Haitiju - šaljem 200.000 novih Haićana"...Fotografija i potpis aludiraju na razarajući...

Nastavak na Kurir...

Češki poslanik bi Rome da iseli na Haiti

Izvor: Vesti-online.com, 20.Maj.2011

Poslanik vladajuće češke konzervativne Demokratske građanske partije (ODS) Jirži Šulc izazvao je burnu reakciju javnosti zbog fotografije koju je objavio na svojoj ''Fejsbuk'' stranici sa natpisom ''Pomoć Haitiju - šaljem 200.000 novih Haićana"...Fotografija i potpis aludiraju na razarajući...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.