Signali Nikoliću ili Srbiji

Izvor: Politika, 12.Jun.2012, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Signali Nikoliću ili Srbiji

Inauguracije su i prilike u kojima se predsednik neke države okružuje ljudima koji njegovom položaju daju dodatnu vrstu sjaja i ugleda, kaže Jelica Stefanović

Hrvatski predsednik Ivo Josipović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović imali su „konkretan razlog” za bojkot inauguracije Tomislava Nikolića zbog njegovih izjava o Srebrenici i Vukovaru. Pitanje je da li je trebalo da im se pridruži i slovenački predsednik Danilo Tirk s obzirom na želju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Slovenije da se bez obzira na to ko je predsednik sa Srbijom očuvaju dobri odnosi, piše jučerašnje ljubljansko „Delo”.

Ovaj vodeći slovenački list se, kako prenosi Tanjug, pita da li je njihov predsednik postupio mudro što se nije pojavio u Beogradu „setivši se u poslednjem trenutku Nikolićevih izjava za koje je ocenio da štete regionu”. U tom pogledu je Tirk, kako ocenjuje list, verovatno pogrešno postupio, „makar da je istina i to da Srbi uvažavaju samo one koji su im potrebni”. Nedolaskom Josipovića, Izetbegovića, Tirka, makedonskog predsednika Đorđa Ivanova bavila se i jučerašnja nemačka štampa. Prema njihovoj oceni novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio je „usamljen” na svečanom stupanju na dužnost.

Ni inauguracija sada već bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića u februaru 2008. godine, ako je suditi po spisku zvanica, nije bila ništa posećeniji skup. Svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine na kojoj je Tadić položio zakletvu i bio inaugurisan, podsetimo, osim domaćih zvaničnika prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora. Situacija je bila drugačija na prvoj Tadićevoj inauguraciji 2004. godine kojoj je prisustvovalo četrdesetak stranih delegacija, između ostalih i ministri inostranih poslova Grčke, Austrije, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske…

Ponašanje lidera iz regiona Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, okarakterisao je kao organizovani bojkot i uvredu za Srbiju, a ne za Nikolića. I poznavaoci diplomatskog protokola kažu da je to ne samo signal nezadovoljstva ličnošću nego i politikom zemlje koja dobija novog predsednika. Tako se ni predsednik Srbije nije pojavio na inauguraciji Josipovića u februaru 2010. godine zbog dolaska kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua.

Uprkos tome što na Nikolićevoj inauguraciji nije bilo većine visokih zvaničnika iz regiona, ipak, obezbeđeno je predstavljanje pozvanih, kaže Jelica Stefanović, profesor diplomatije na Fakultetu političkih nauka. Prema njenim rečima bilo bi nezgodno da nisu došli predstavnici diplomatskog kora.

„Predstavljanje nije bilo na najvišem nivou kao što se očekivalo, ali nije došlo ni do one vrste najgoreg mogućeg signaliziranja nezadovoljstva time što se ne bi pojavili ni diplomatski predstavnici. Ipak na nižem nivou obezbeđeno je predstavljanje pozvanih. Ova vrsta signala, odnosno pokazivanje rezerve zapravo je pružanje prilike novom predsedniku da pokaže da će na položaju koji je zauzeo i u poslovima koje obavlja izmeniti čitav niz ranijih svojih izjava, ponašanja i delovanja koji su za te pozvane bili nezadovoljavajući”, objašnjava Jelica Stefanović i dodaje da je Nikoliću stavljeno do znanja da je lopta na njegovom terenu i da se on mora sada pokazati da bi obezbedio potpuno normalne odnose u celom regionu.

Izostankom sa inauguracije, kako ističe Ognjen Pribićević iz Instituta društvenih nauka, šalje se poruka da je neko više ili manje dobrodošao na predsedničku funkciju. Nikolić, kako ocenjuje Pribićević, dolazi sa jednim bagažom u kome ima svačega i to podrazumeva da postoji dosta veliko podozrenje prema njemu. Uz to, kako podseća, Nikolić je dao jednu-dve izjave koje su izazvale još veće podozrenje u regionu.

„Vremenom je Tadić postao lider u regionu kada je u pitanju politika pomirenja, dobrosusedskih odnosa i on je kao takav prepoznat i u Briselu i u Vašingtonu. On je postavio neke standarde kako treba da se ponaša predsednik i to će važiti i za Nikolića i za bilo koga kasnije”, ocenjuje Pribićević.

Inauguracije su, kako objašnjava Jelica Stefanović, i prilike u kojima se predsednik neke države okružuje ljudima koji njegovom položaju daju dodatnu vrstu sjaja i ugleda.

„On taj odsjaj reflektuje u svojoj sredini i pokazuje koliko je poštovan u svetu i koliko je njegova zemlja poštovana. Snižavanjem nivoa predstavljanja nanosi se šteta toj državi, pokazuje se građanima te zemlje da su oni poštovani u svetu koliko je poštovan njihov predsednik”, kaže naša sagovornica.

Prema Pribićevićevom mišljenju na novom predsedniku Srbije je da puno radi na svim pitanjima regionalne saradnje kako bi ona bila na onom nivou koji je postavio Tadić. U svemu u životu pa i u politici, ističe on, postoji nešto što se zove minuli rad i kredit, a Nikolić mora sada da poradi na tome.

J. Cerovina

objavljeno: 13.06.2012
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Delo": Da li je Tirk morao da bojkotuje inauguraciju Nikolića?

Izvor: Blic, 12.Jun.2012

Slovenački predsednik Danilo Tirk izbegao je prisustvo na inauguraciji novog srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, što je deo slovenačkih medija u utorak ocenio upitnim s obzirom na buduće odnose sa Srbijom...Ljubljansko "Delo" u komentaru navodi da su hrvatski predsednik Ivo Josipović i predsedavajući...

Nastavak na Blic...

Delo: Da li je Tirk postupio mudro?

Izvor: Akter, 12.Jun.2012

Ivo Josipović i Bakir Izetbegović imali su "konkretan razlog" za bojkot inauguracije Tomislava Nikolića, ali da li je Danilo Tirk trebalo da im se pridruži, piše "Delo"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.