Rusija glasala protiv

Izvor: Akter, 08.Jul.2015, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija glasala protiv

Savet bezbednbosti UN nije danas usvojio rezoluciju povodom 20 godišnjice zločina u Srebrenici, pošto je Rusija kao stalna članica sa pravom veta bila protiv

Za usvajanje rezolucije koju su predložili Velika Britanija i još nekoliko zemalja glasalo je 10 članica SB UN a četiri su bile uzdržane, među kojima je i Kina.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica odkojih su pet stalne sa pravom veta.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin pre gasanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je pozvao predlagače da odustanu od glasanja, rekavši da će u prtivnom Rusija glasati protiv.

Čurkin je rekao da bi usvanje rezolucije bilo kontraproduktivno i pogoršalo situaciju u BiH.

Ruski ambsador je rekao i da je uloga Saveta bezbednosti da se ojačaju temelji mirovnih misija i dodao da je na istoričarima i sudovima da analiziraju krizu u Jugoslaviji i ulogu zemalja koje su je pogoršale.

Čurkin je istakao da pravda mora pobediti i da svi zločinci bez obzira na etničko poreklo moraju biti kaženjeni.

Ambasador Velike Britanije Piter Vilson rekao je pre glasanja da nacrt rezolucije ne optužuje srpski narod i istakao da je zbog poštovanja prema žrtvama važno da se glasa o britanskom predlogu.

Posle glasanja američka ambasadorka Samanta Pauer je rekla da je ruski veto nova "mrlja" na ugledu Saveta bezbednosti.

U predlogu koji je podnela Britanija ocenjuje se da prihvatanje tragičnih događaja u Srebrenici kao genocida predstavlja preduslov za pomirenje i pozivaju politički lideri na svim stranama da priznaju i prihvate činjenice o zločinima iz prošlosti.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veto Rusije na rezoluciju o Srebrenici

Izvor: VOA, 08.Jul.2015

Za usvajanje rezolucije je glasalo 10 članica SB UN, četiri su bile uzdržane, dok je samo Rusija bila protiv, ali kao stalna članica ima pravo veta...Među uzdržanim nacijama bila je Kina, koja je juče tražila odlaganje glasanja dok se ne postigne konsenzus svih članica Saveta Bezbednosti...Tokom...

Nastavak na VOA...

Dodik: Hvala Rusiji, nije vreme za trijumfalizam

Izvor: B92, 08.Jul.2015

Rusija nije dozvolila da se usvajanjem rezolucije o Srebrenici problematizuje situacija i pojačaju podele u BiH, istakao je predsednik RS Milorad Dodik...Dodik je za RTRS rekao da, pošto rezolucija o Srebrenici danas nije usvojena jer je Rusija glasala protiv, "ne treba pokazivati nikakav trijumfalizam",...

Nastavak na B92...

"Britanska rezolucija mogla da zapali Balkan"

Izvor: B92, 09.Jul.2015, 08:56

Britanski predlog rezolucije o Srebrenici, koju juče nije usvojio Savet bezbednosti UN mogla bi da zapali Balkan, smatra član Odbora ruske Dume Vasilij Lihačov...Pročitajte još:..Veto Rusije, nije usvojena rezolucija..Čurkin o Vijetnamu, prekid sednice SB UN..Moskva: Žalimo što su Britanci hteli...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.