Razgovarali Jeremić i Aselborn

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Sep.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovarali Jeremić i Aselborn

Beograd -- Naš strateški cilj je članstvo u EU i od toga nećemo odustati, izjavio je ministar Vuk Jeremić posle sastanka s šefom diplomatije Luksemburga Žanom Aselbornom.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn se saglasio da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu i rekao da se nada da će u narednim mesecima doći do napretka Srbije u integraciji u EU. Aselborn je rekao da Luksemburg podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << viznu liberalizaciju za građane Srbije i da će učiniti sve da to bude ostvareno u skladu s planom.

Aselborn je rekao da zajednički cilj mora biti članstvo Srbije u EU, navodeći da je EU i mirovni projekat koji treba da pruži stabilnost i prosperitet zapadnom Balkanu.

"Nema alternative, nema drugog puta nego da pokušamo da učinimo zaista sve da Srbiju dovedemo u EU", rekao je Aselborn i naveo da nema stabilnosti na zapadnom Balkanu bez stabilnosti i prosperiteta Srbije.

Jeremić je rekao da je Luksemburg jedna od zemalja koje najsnažnije i najbezuslovnije podržavaju intergraciju Srbije u EU i naveo da je članstvo Srbije u EU "centralni strateški prioritet Vlade Srbije" koji se neće menjati.

On je rekao da će Srbija ostati čvrsto pri tom stavu bez obzira na probleme sa kojima se ona i EU suočavaju u procesu proširenja.

Aselborn je rekao da je velika većina zemalja Evropske unije spremna da ratifikuje prelazni sporazum sa Srbijom, ali da za sada nema konsenzusa o tome i izrazio nadu da će u narednim mesecima biti postignut jednoglasan stav.

On je rekao da je uveren da Vlada Srbije ima političku volju da "sto odsto sarađuje sa Tribunalom" i podsetio da je Srbija izručila 43 od 46 optuženika Haškom tribunalu.

Aselborn i Jeremić su, takođe, naveli da su naredni meseci ključni u EU, s obzirom na proces ratifikacije Lisabonskog sporazuma.

"Nedelje i meseci koje su pred nama, složili smo se, od presudnog su značaja za budućnost i Srbije u Evropi, a i Evrope kao takve", rekao je Jeremić.

On je kazao i da će odluke koje će biti donete u narednom periodu uticati na proširenje i naglasio da je Beograd već doneo te odluke, odnosno da će Srbija nastaviti put ka članstvu u EU.

Prema njegovim rečima, posle oktobra situacija će biti jasnija unutar same Evrope, odnosno znaće se kakav će institucionalni okvir postojati za nastavak proširenja.

Jeremić sutra u Rimu

Minstar spoljnih poslova Italije Franko Fratini sastaće se sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem sutra u Rimu, saopštila je danas Ambasada Italije u Beogradu.

Glavna tema razgovora dva ministra biće razvoj bilateralne saradnje.

Fratini i Jeremić takođe će razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije i regionalnoj saradnji, kaže se u saopštenju.

Aselborn je rekao da je uveren da će Lisabonski ugovor dati podstrek EU u pravom smeru, posebno imajući u vidu proces proširenja.

Šef luksemburške diplomatije je rekao da se nada da će se Srbija izboriti sa finansijskom krizom, uz pomoć koju joj pružaju Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i Evropska unija.

On je podsetio na saradnju Luksemburga i Srbije u vidu pomoći Beogradskoj berzi, obuke bankarskih stručnjaka i usavršavanja predstavnika srpske administracije u pravu EU.

Aselborn je rekao da je Beogradska berza, koju je danas posetio, vrlo značajna i da svoja iskustva može da prenese na region, počev od Podgorice. Podsetio je da je Luksemburg pomogao toj berzi projektom elektronskog povezivanja vrednim 400.000 evra.

Jeremić je ocenio da su odnosi Srbije i Luksemburga "prilično bogati", ali da uvek može više da se uradi na tom planu.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se nastavi saradnja na planu integracije Srbije u EU, posebno u praktičnim pitanjima, poput vizne liberalizacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aselborn: Članstvo Srbije u EU nema alternativu

Izvor: EMportal, 02.Sep.2009

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je danas u Beogradu da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu i kako se nada da će u narednim mesecima doći do napretka Srbije na putu ka EU.

Nastavak na EMportal...

Aselborn: Članstvo Srbije u EU nema alternativu

Izvor: Blic, 02.Sep.2009

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je danas u Beogradu da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu i izrazio nadu da će u narednim mesecima doći do napretka Srbije u integraciji u EU.....Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, Aselborn je na...

Nastavak na Blic...

Aselborn i Dačić o viznoj liberalizaciji i Hagu

Izvor: NaDlanu.com, 02.Sep.2009

BEOGRAD, 2. septembra 2009. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarali su u sredu u Beogradu o viznoj liberalizaciji i saradnji Srbije sa Haškim tribunalom. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Luksemburg za Srbiju u EU

Izvor: RTS, 02.Sep.2009

Članstvo Srbije u EU nema alternativu, ocenio Žan Aselborn posle razgovora sa Vukom Jeremićem. Postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje dve države, zaključeno u razgovoru Aselborna i premijera Cvetkovića. Ivica Dačić rekao da je MUP spreman da sa ministarstvom Luksemburga potpiše Sporazum...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.